Апелативната комисия към Българския футболен съюз промени наложеното наказание на Левски, като за следващия домакински мач на клуба затворен за фенове ще бъде само Сектор "А".

"Сините" бяха наказани за мач без публика заради хвърлена бомбичка по време на дербито с ЦСКА, която удари физиотерапевтът на "червените" Иван Христов.

След първоначално наложената санкция от Левски излязоха с остра позиция към БФС. Претенциите бяха, че заседанието е проведено "на тъмно" и никой в клуба не е бил запознат с детайлите по случая.

Клубът дори обяви неподчинение и призова феновете си да напълнят стадиона въпреки наказанието.

Така се стигна до извънредно заседание на Апелативната комисия, на която присъстваха както пострадалият Иван Христов, за да разкаже своята версия за случилото се, така и изпълнителният директор на "сините" Иво Ивков, а след края му санкцията на клуба бе смекчена.

Като мотив за смекченото наказание се посочва, че няма доказателства за нараняване, тъй като пострадалият не е представил нужната документация.

"Официален документ, доказващ степен на частично засягане или нараняване, не е бил показан пред Апелативната комисия. Дисциплинарната комисия по същество към момента на гледането е взело правилно решение при наличните доказателства. Ние искаме допълнителни доказателства и всякакви други показания.

При установяването на незнчителни наранявания, които не могат и да бъдат доказани... Лекарят, който е бил на срещата, е предложил преглед на физиотерапевта, но той е бил отказан. Той е отказал всякакъв преглед. Дори не е показал място на нараняване. Искам ясно да различите, че ДК и АК работят на принципа на съдилищата. Всички отбори до май месец имат право да прегладат правила. Последствията трябва да бъдат установени нагледно. Когато няма как да ги докажете, става дума срещу дума.

За хвърлените предмети и бомбите има санкции. АК потвърди в голяма част решенията на ДК. Доказателствата трябва да бъдат безспорни. Как може нито едно видео да не докаже наранявания. На тази снимка не може да се познае какво има на този крак. Да, има хвърлен предмет и пиротехнически средства, за които има санкции. Физиотерапевтът каза, че това не е нормално и не трябва да има такива прояви. Ако прочетем доклада за инциденти, ще видите, че на няколко места е казано, че са хвърлени множество предмети от Сектор А. Именно заради това АК затваря Сектор А", заяви председателят на АК Валери Апостолов.

Затворен за съботния мач срещу Ботев (Пловдив) ще бъде Сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", без затворените му помещения и ВИП ложата, докато секторите "Б" и "В", както и този за гостуващата публика ще бъдат отворени.

Подобен казус имаше и преди две седмици, когато след пловдивското дерби ексцесии по трибуните раниха полицай, а Локомотив бе наказан с два мача пред празни трибуни. Тогава пловдивчани обжалваха санкцията и тя бе напълно отменена.