Димитър Бербатов анонсира преди дни една нова инициатива на своята фондация - благотворителен турнир по минифутбол, който носи името "All Stars за "Купата на бизнеса". В дебютното издание, което ще е на терените на НСА на 8 и 9 октомври, участие ще вземат само отбори, към които са отправени специални покани. Набраните средства ще са за децата, на които помага фонзацията "Димитър Бербатов".

Dir.bg с гордост е медиен партньор на идеята за футбол с добра кауза. А Бербатов говори в студиото на "Матине" за URBN и за турнира, но и по-други теми, като отговорностите на родител, средата за израстване на децата в наши дни и това, че след няколко дни ще играе на терена на един от най-популярните стадиони в света отново.

За фондацията и за децата

Това, което правя на терена като футболист и в обществото като човек, е много важно. Особено пък да водя с пример. А какво по-хубаво от това да водиш с пример от това да помагаш на тези, които идват след теб.

Разбира се, не във футбола, а като хора. Самите деца ме амбицират мен.

Говоря и като бях активен състезател, а и сега. Те ме движат и мен напред.

За турнира

Крайно време беше да направим нещо, свързано с това, което аз правя цял живот. Когато обсъждаме какви проекти сме направили, надъхваме се един друг и се вдъхновяваме. Време е нещо такова да се случи.

Стигнахме до решението да направим турнир по минифутбол. Това е нещо, което аз правя още от времето преди да съм професионален футболист, продължавам да го правя и сега. На 8 и 9 октомври ще бъде, на терените на НСА, на която  благодарим за предоставената възможност.

Ще видим компаниите освен, че правят хубав бизнес, могат ли да играят и хубав футбол. Ще стане празник, ще има усмивки, ще има футбол, ще се помогне и на децата. Досега не е правено такова нещо, ние сме първи. Купата също вече е готова.

Засега не мога да кажа имена, защото си има протоколи. Но лично ще изразя благодарността си към всички, а и все още можем да поканим още компании.

Това се прави по цял свят, хората играят и набират средства за добри каузи. Ето, и аз сега отивам да играя в благотворителен мач за легендите на Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул (на "Анфийлд" на 24 септември). И той е за набиране на средства.

И ние искаме да направим това. Казват ми, че е прекрасна идея, но аз нямам нужда да ми го казват - аз знам, че е такава.

Направихме подобно нещо с фондацията на Луиш Фиго преди години, тогава беше "All Stars" на двете фондации, сега е "All Stars" на бизнеса в България.

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Социалната отговорност

Запознат съм с много компании, при които това го има. Добрият пример трябва да бъде заразен и, може би, трябва да се чува малко повече за това. Щастлив съм, че тези компании приеха тази наша идея и ще стане празник. Не само защото средствата, които ще получи фондацията, отиват за децата. А правим среда, променяме средата.

Децата също е добре да следват добрия пример, за да станат добри хора.

Изборът на компаниите

Имам някакъв морален компас и искам тези, които избираме, да са близо до него. Също така ми е интересно на какво футболно ниво са. На турнира ще се връчат и наградите на децата за годината. Ще е хубаво да ги покажем, да видят хората какви талантливи деца имаме в различни сфери.

All Stars уикендът на открито е замислен не само като спортна надпревара с оспорвани мачове за "Купата на бизнеса", а и като празник, в който могат да се включат техните семействата и колеги, за да споделят емоцията. Поканени ще бъдат и децата, и техните близки от Клуб 2021 на фондацията.

В рамките на събитието Бербатов ще връчи годишните награди на най-добрите през 2021 г. в изкуствата, науките и спорта.