Футболът е на особена почит в Гибралтар, макар местните отбори да не са особено успешни извън вътрешното първенство. Пандемията от COVID-19 не подмина футболната лига на британската територия и първото издание на гибралтарския шампионат в новия му формат, обединил първа и втора дивизия в една обща такава.

Коронавирусът доведе до спиране на първенството на Гибралтар пет кръга преди неговия край, като към онзи момент начело бе ФК Европа с 49 точки, следван от Сейнт Джоузефс с 44 и Линкълн Ред Импс с 39. Федерацията обяви, че шампионатът няма да бъде доигран, "за да бъдат избегнати конфликти" и така няма да бъде излъчен шампион.

Решението изглежда ще доведе точно до обратното, защото математически преследвачите на лидера все още имаха математически шансове за първото място, което освен титлата, дава право на участие в първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Лидерите ще искат титлата си до последно, докато другите два тима ще претендират, че са загубили шансовете си да догонят първия.

Тепърва ще се решава как ще се процедира с разпределението на местата за евротурнирите, защото следващите два тима в класирането, съответно на второ и трето място, играят в квалификациите на Лига Европа.

Първенството на Гибралтар е доста резултатно, като в мачовете през сезон 2019/2020 се отбелязват средно по 4.63 гола. Всички двубои се играят на единствения стадион в страната, позволяващ провеждането на официални срещи - "Виктория Стейдиъм", разполагащ с капацитет от 5000 места.

Площта на Гибралтар е едва 6.7 квадратни километра, но в местната лига участват цели 12 отбора.