Манчестър Сити безпощадно се разправи и унижи с 6:3 своя градски съперник Манчестър Юнайтед.

Исторически разгром, който макар и не най-големият в това съперничество, бе белязан от няколко постижения, а освен това затвърди тоталната доминация на "синята" част от Манчестър в последните години.

Само в рамките на календарната година шампионите от Сити са с актив от 10:4 над Юнайтед в два мача, а днес напълно според предварителните очаквания, в обектива на прожекторите бе Ерлинг Холанд.

Головата машина дебютира в това дерби 21 години след ужасяващато влизане на Рой Кийн, което счупи крака на неговия баща Алфи Холанд. Онзи ужасяващ инцидент бе последното дерби на Алфи, а днес синът му се появи на сцената с гръм и трясък.

Той вкара хеттрик, което вече не е новина. За Холанд това бе трети пореден мач на "Етихад", в който той бележи три гола - постижение, което никой до момента не бе правил във Висшата лига.

Освен това Ерлинг Холанд се превърна в човека, достигнал най-бързи до три хеттрика, а статистиката от пристигането му в Сити е наистина впечатляваща - 14 гола в 8 мача.

Снимка: Getty images

Норвежецът също така направи и две асистенции, за да завърши бляскавия си следобед.

Двубоят също така ще се запомни с другия хеттрик, който бе на сметката на Фил Фоудън, а подобно нещо с два хеттрика в един мач от Висшата лига не се бе случвало от 19 години насам.

Особено впечатляваща бе продукцията на Манчестър Сити през първата част, когато "гражданите" тотално разпиляха своя опонент.

На почивката резултатът бе 4:0, а с оглед случващото се на терена, изглеждаше сякаш може да се стигне до исторически погром с далеч по-унизителен изглед.

Все пак Юнайтед показа по-добра игра през втората част, а макар Антони да намали за 1:4, нови два гола на Сити доведоха за 6:1.

И може би плод на отпускане в последните минути, Манчестър Сити допусна два наивини гола, които отнеха от разгромния характер на победата, но няма как да помрачат настроението на "Етихад".

По този начин Сити се доближи само на точка от лидера Арсенал, а при Манчестър Юнайтед красноречиви бяха физиономиите на сър Алекс Фъргюсън на трибуните и останалия неизползвана резерва Кристиано Роналдо, които трудно понесоха унижение, случващо се пред очите им.

Снимка: Getty images