Чешката футболна федерация разпусна и освободи цялата си Съдийска комисия снощи, включително и председателят й- легендата на местния футбол Йозеф Хованец. Това се случи три дни, след като полицията нахлу в офисите на централата и на други места в страната и арестува 20 човека по обвинения в корупция.

Заместник-председателят на Чешката федерация Роман Бербър, който беше част от арестуваните 20 човека по обвинение в уреждане и манипулиране на мачове с цел печалба от залагания, както в легални, така и в нелегални букмейкъри, подаде оставка. В момента той се намира в следствия арест и не е освободен.

66-годишният Бербър, който е бивш таен агент на полицията, дълго време беше влиятелна фигура в чешкия футбол. Той подаде оставката си чрез своя адвокат малко преди извънредната сесия на местния изпълком, обясни президентът на федерацията Мартин Малик на пресконференция.

"Всички ние, които сме активно работещи и свързани с чешкия футбол, позволихме това да се случи. Ситуацията, в която сме принудени да се справяме сега, изобщо не е нормална. Това е атака срещу самата същност на футбола. Не мога да кажа в момента колко голям ще бъде ефектът от това".

Малик добави, че Асоциацията ще сътрудничи тясно с полицията и ще създаде отдел, който да се бори и да предотвратява уреждането на мачове, каквато имат доста други федерации. В Чехия няма такова звено, а иначе федерацията вече е информирала УЕФА за тези последни събития, добави шефът.

Местните медии предполагат, че фокусът върху уредените мачове е във второто и третото ниво на чешкия футбол, а доста сериозен брой футболни съдии също са разследвани.

В специален план от седем точки за справяне със ситуацията, изпълнителният комитет нареди преглед на финансите на регионалните центрове на футбола със специален фокус върху района, представляван от Бербър.

Чешката футболна асоциация също така продължава програмата за вкарването на нови съдии в ранглистата и наблюдава детайлно поведението в професионалните и аматьорските лиги, където има подозрения за уреждане на мачове.

"Позволете ми да заявя, че тези седем точки са само началото на едно дълго пътуване, в което чешкият футбол отново трябва да спечели доверието на фенове, партньори и обществото като цяло", завърши президентът на чешката центграла.