Мачът между Тунис и Мали, който откри група "F" на надпреварата, се превърна в комедийно шоу най-вече благодарение на замбийския съдия Яни Сиквазве.

42-годишният джентълмен буквално опропасти мача, като направи много грешни решения, но най-скандалните от тях бяха първо да свири край в 85-ата минута, а след това в 89-ата, когато бе окончателно.

Малийците победиха с 1:0 с гол от дузпа на Ибрахима Коне в 48-ата минута, а общо през второто полувреме футбол не се игра за около 10 минути - три разглеждания с ВАР, скандали около ранното спиране на мача, жълти картони и червен картон, както и почивка за охлаждане на играчите.

Крайният резултат от срещата може и да не е окончателен, тъй като тунизийците най-вероятно ще обжалват скандалните решения на замбиеца. Не е изключено и преиграване, тъй като край преди 90-ата минута на мача няма как да се отсъди.

Но да обобщим множеството грешни решения на съдията. Той отсъди две дузпи - една за малийците и една за тунизийците. Тази за победителите бе логична след игра с ръка на съперник и Коне се разписа.

Последва дузпа и за Тунис заради игра с ръка при много спорни обстоятелства. Уаби Хазри стреля от бялата точка, но пропусна.

Малко преди края на мача Ел Билал Туре от малийците получи много пресилен червен картон за настъпване на съперник в центъра на терена.

След това се стигна до 85-ата минута, когато съдията свири край на мача. Мали започна да се радва, а тунизийските играчи и треньорския щаб заобиколиха рефера и поискаха обяснение. След дълга справка той поправи грешката си и играта продължи.

За учудване на всички обаче в 89-ата минута и 48 секунда той отново свири край на мача, въпреки че трябваше да бъдат добавени поне 6 или 7 минути продължение. Тунизийците отново се разбесняха, но този път решението бе крайно.

След края на мача организаторите решиха, че ще върнат отборите да играят за още 3 минути, но тунизийците отказаха и най-вероятно ще обжалват крайния резултат.