Новият президент на Българския футболен съюз ще бъде избран на 7 юни, реши Изпълкомът на централата.

На днешното си заседание ръководителите на съюза гласуваха датата, която все пак трябва да бъде одобрена и подкрепена с 1/3 от подписите на клубовете в страната.

На конгреса трябва да бъде избран новия ръководител на футбола ни, след като Борислав Михайлов подаде оставка 24 часа след скандалния мач срещу Англия (0:6) на 14 октомври.

С него обяви оттегляне и цялото ръководство на БФС.

На заседанието днес бе прието и отстраняването на Йордан Лечков от длъжността вицепрезидент на съюза, както и от поста Отговорник за националните отбори. Някогашният халф от тима - бронзов медалист от САЩ 94, предяви претенции и даде жалба в съда да изпълнява функциите на президент на БФС след оставката на Михайлов и дори изтъкна, че няма нужда от конгрес.

Останалите членове на Изпълкома обаче са гласували за неговото освобождаване днес, което е достатъчно то да се случи.

Дори и в часовете около провеждането на заседанието, продължават проверките на органите на реда в офисите на футболната централа. Разследване срешу БФС за злоупотреби и документални измами текат от юни.

В същото време у нас вече е Тиери Фавр, който е пратеник на УЕФА с мисия да провери има ли държавна намеса във футболните дела на България.

Швейцарецът има среща с Михаил Касабов, временно изпълняващ дейността президент на централата. Утре Фавр, заедно с делегацията от български футболни ръководители, пътува от София за Букурещ, където е жребият за груповата фаза на Евро 2020.