Доскорошният президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу е бил една от основните движещи фигури за създаването на разпадащия се вече проект за Суперлига.

Бившият шеф на каталунците е бил част от група ръководители, които са започнали да обсъждат нещо подобно още преди пет години - през сезон 2015/2016. Ранните дискусии бързо са били охладени след намеса от страна на Европейската асоциация на клубовете и УЕФА, но това не е убило желанието на замесените в дългосрочен план.

Бартомеу и Андреа Аниели, президентът на Ювентус, не са се отказали, макар по Аниели да е бил вицепрезидент на Асоциацията на клубовете, след чиято намеса всичко остава на заден план към онзи момент.

Флорентино Перес, шефът на Реал (Мадрид), който в момента е лице на целия проект, всъщност се включва на по-късен етап, заедно с Манчестър Юнайтед и Арсенал - отборите с американска собственост. На практика всичко се забързва през 2018 година, когато от УЕФА обявяват разпределението на парите между тимовете, а Барселона и Бартомеу се открояват като лидер сред останалите. 

След финализирането на всички детайли миналата година, бившият президент на Барса споделя плановете с борда на клуба, а до подписване на договор се стига след встъпването на власт на Жоан Лапорта. Новият шеф на каталунците е бил впечатлен от огромната сума, която клуба ще получи. 

По информация на Goal, от Барселона все още вярват в проекта и това е причината да не са оповестили официалната си позиция след напускането на голяма част от отборите.