"Това е като да е починал някой в семейството, някой близък", опита да опише атмосферата в Бразилия местното издание "О Глобо".

Най-лошото за най-футболната нация обаче е, че започва да свиква с усещането на ранните отпадания от световни първенства.

Селесао се събуди извън играта, след като 0:0 в 90-те минути, 1:1 в 120-те и загуба на дузпи от Хърватия пратиха отбора на самолета за дома. И то - още на четвъртфинал. За да е пълна депресията, Аржентина победи по-късно вечерта, също с дузпи, и е с едно стъпало по-нагоре (поне).

Пето поредно световно първенство носи само сълзи и мъка на бразилците. След титлата от 2002-ра никой не е предполагал, че 20 години те няма да стигнат финал, а единствената им поява на полуфинал ще е... катастрофа.

"От една страна знаехме, че отборът е добър, а Тите е професор - пише същото издание. - И затова се надявахме, имахме увереност дори, че ще вземем титлата.

Но от друга ние бяхме наясно, че сме крехки и психиката на играчите няма да издържи, както се случва в последните Мондиали."

След Тите, който обяви напускане още след края на мача, и Неймар изглежда казва "стоп" на националния.

Звездата на селесао вкара 77-мия си гол с екипа, за да изравни рекорда на Пеле, но това не стигна срещу хърватите.

"Не затварям вратата, но не казвам и, че ще играя отново за Бразилия - призна Ней пред репортерите. - Ще мисля. Сега не мога да го направя. Чувството е ужасно. Много по-лошо от миналото световно, защото сега усещахме, че сме готови."

Самият Тите даде горда пресконференция и каза на журналистите:

"Тръгвам си напълно в хармония със себе си и доволен от постигнатото с отбора. Да, не спечелихме титлата и преди 4 години, и сега.

Но за мен не е важно да печелиш просто така, ние трябва да го правим по определен начин, защото сме Бразилия. Това и опитахме, отборът игра както искахме да играе.

Не се получи, защото на световни първенства винаги можеш да отпаднеш, без да си играл лошо."

Според медиите в Бразилия, нищо чудно 61-годишният Тите да вземе година пауза от футбола, а после да се завърне в Коринтианс, с който печелеше трофеи, преди през 2016-а да поеме селесао.