Барселона понесе нов тежък финансов удар, информират испанските медии. Клубът е глобен с 15.7 милиона от местните данъчни власти.

Санкцията идва след пълната финансова резивия, която беше направена на клуба покрай сландалния случай "Негрейра". Важното е да се уточни, че тази санкция е отделна от евентуалното наказание, което клубът рискува около казуса с подкупите към съдии.

Нарушенията на Барселона са свързани с факта, че от клуба не са разкрили цената за предоставянето на автомобили под наем за футболисти от първия отбор и не са посочили цената на чартърните полети, с които те са пътували.

Освен това, по време на разследването се оказало, че от Барселона неправилно са отчели размера на обезщетението на бившите играчи на клуба Арда Туран (1 312 500 евро) и Алекс Сонг (3,5 млн. евро). Данъчната проверка се е върнала назад чак до 2015 година.

В случая с автомобилите инспекторите са се опитали да проверят дали това не е форма на недекларирано възнаграждение за футболистите на Барселона. Същото се отнасяло и за чартърните полети, които не били отчетени като част от заплатите.

След като информацията стана публична, от клуба реагираха светкавично.

Каталунците излязоха с официална позиция, в която твърдят, че подобна санкция наистина има, но е за други провинения. И уточняват, че се очаква адвокатите да спечелят делото и тя да бъде отменена.

Ето цялото съобщение от Барса:

"ФК Барселона иска да отрече съдържанието на информацията, публикувана днес, четвъртък, 11 май 2023 г., от El Confidencial със следното заглавие: "Министерството на финансите глобява Барса с 15 милиона след откриване на плащания към играчи с автомобили Ауди и чартърни полети."

По-конкретно, Барселона прави следните корекции на публикуваното съдържание:

Че клубът е инспектиран за годините 2015/2016 до 2017/2018, като проверката приключва през юли 2021 г. От предполагаемите нередности, за които El Confidencial говори в статията си, нито един от цитираните проблеми не е санкциониран от Министерството на финансите. Наказанията, посочени в статията и които бяха обжалвани пред Централния икономически административен съд, се отнасят до друг въпрос, като например данъчното третиране на плащанията, направени към агенти на играчи.

В тази връзка Барса иска да подчертае, че през април 2023 г. Централният икономически административен съд уважи жалбите, подадени от адвокатите на клуба, отменяйки санкциите, свързани с данъка върху доходите на физическите лица и данъка върху неиндивидуалните доходи на жителите. Очаква се санкцията, свързана с данъка върху добавената стойност, също да бъде отменена скоро, тъй като се отнася и до данъчното третиране на плащания, направени към агенти на играчи".

Getty Images