Футболният тим на Дания и един от основните му партньори удържаха на обещанието, поето от федерацията пред феновете още преди няколко месеца.

В страната има много силни настроения срещу домакина на Мондиала Катар, където ще играе и Червения динамит. И от ръководството на футбола обещаха, че ще има форма на протест, макар да няма шанс за пълен бойкот и неучастие на тима в световното първенство.

И така преди няколко дни срещу Франция (2:0 в Лигата на нациите) датчаните играха - както повелява традицията - в червените си фланелки, но бе различно. Емблемата на тима едва се различава, а екипът като цяло няма яркост, цветът е "приглушен".

От производителя "Hummel", който дава екипировка на датския национален отбор от над 30 години, обясниха:

"Искаме екипите да са незабележими, ние да сме незабележими. Не адмирираме това, което се случва в Катар.

Искаме да покажем формата си на протест срещу цялата кръв, която е пролята там. Отборът и федерацията се съгласиха единодушно с това наше решение. Не искаме да бъдем "видими" в страна, където хиляди загубиха живота си".

Реакцията от Катар не закъсня и решението бе осъдено от организаторите.

Но те не могат да забранят на Дания да играе в какъвто иска екип. На него няма спонсорско лого, което е единственото описано в правилата нарушение. Трябва да се вгледаш, за да видиш тези на производителя на фланелката, и на федерацията - именно това е идеята на протеста.