Футболните национали на Дания ще пътуват на Световното първенство в Катар без семействата си, съобщиха местните медии във вторник, тъй като датската футболна федерация иска да сведе до минимум дейностите си в Катар като протест срещу погазването на човешките права в страната.

"Не искаме да допринасяме за създаването на печалба за Катар. Следователно намалихме максимално нашите пътувания. На предишните Световни първенства съпругите и приятелките на играчите са пътували с отбора, но сега отменихме това", каза мениджърът по комуникациите Якоб Хойер пред вестник "Екстра Бладет", цитиран от БТА.

Катар е изправен пред остри критики от страна на правозащитни организации и медии заради отношението си към работниците мигранти.

Анализ на вестник "Гардиън" през февруари 2021 година показа, че 6500 мигранти от Южна Азия са загинали в Катар от 2010-а насам, а Международната организация на труда заяви, че Катар не докладва реално смъртните случаи на работници.

Организаторите на Мондиала в Катар, Върховният комитет за наследство, оспори твърдението, че "турнирът е струвал живота на хиляди хора".

Правителството заяви, че неговата трудова система е в процес на разработка, но отрече доклада на "Амнести Интернешънъл" от 2021 година, че хиляди работници мигранти все още са експлоатирани.

Компанията за спортно облекло Hummel заяви миналата седмица, че екипът, който Дания ще носи на Световното първенство, е създаден като протест срещу погазването на правата на човека в Катар. Hummel каза, че е намалил максимално детайлите по фланелките на Дания, а също така пусна черен екип.

Датският футболен съюз също е намалил пътуванията до Катар за членовете на борда на организацията, съобщиха местните медии миналата седмица. Всеки от тях може да присъства само на един мач на Дания, докато не повече от двама членове на борда могат да присъстват на всяка среща.

Дания започва на Световното първенство на 22 ноември срещу Тунис.