Осмият ден на световното първенство по футбол в Катар предложи изненади в групи "Е" и "F", а четирите изиграни мача ни гарантираха шоу и в последния кръг в предстоящия четвъртък.

Общо три отбора до голяма степен можеха да си гарантират мястото на осминафинал, но пропуснаха - това са Япония, Белгия и Испания, като те пропуснаха възможността да съберат 6 точки след силните си първи мачове на турнира.

Започваме с Група "Е".

Там в първия мач японците след сензационната победа на Германия бяха в ролята на суперфаворит в мача срещу Коста Рика, но напрежението определено ги застигна.

"Самураите" бяха по-активния отбор от двата, но загубиха с 0:1 след гол на Кейшър Фулър с прехвърлящ удар. Така костариканците въпреки срамната си загуба с 0:7 от Испания, запазиха шансовете си за класиране. При победа пък Япония щеше да е сигурен осминафиналист.

Getty Images

В другия мач от групата супердербито между Испания и Германия завърши с равенство 1:1. Резервите Алваро Мората (62') и Никлас Фюлкруг (83').

Резултатът бе справедлив спрямо показаното, но лиши испанците от сигурно класиране на осминафиналите. Ако бяха задържали аванса си, хората на Луис Енрике щяха да отпаднат само след загуба с 0:5 или повече от Япония след четири дни. Сега и по-малка загуба може да ги изхвърли, но равенство ги устройва напълно.

Снимка: Getty Images

Германците пък при всички положения се нуждаят от победа над Коста Рика, като перфектен сценарий за тях би била такава и на Испания срещу "самураите".

Какво се случи в Група "F".

Там белгийците затвърдиха слабото си представяне от мача в Канада, който някак незаслужено спечелиха. Срещу Мароко неубедителната игра продължи, а африканците бяха перфектни и спечелиха с 2:0. Головете отбелязаха Рубен Саис и Закария Абухлал.

Getty Images

Така белгийците на Роберто Мартинес от фаворит за спечелване на групата се превърнаха в потенциален изпадащ от турнира. Евентуална победа щеше почти сигурно да ги класира напред, а сега ще им трябва такава над Хърватия. При евентуално равенство трябва да чакат загуба на Мароко с три гола от Канада, което изглежда нереалистично.

Хърватия днес взе задължителна победа над канадците с 4:1. Ватрените се оказаха изоставащи след само две минути игра и гол на Алфонсо Дейвис, но след това се развихриха. Попадения на Андрей Крамарич и Марко Ливая преди почивката бяха последвани от нов на Крамарич и един на Ловро Майер след нея.

Работата обаче не е свършена, тъй като хърватите трябва да постигнат поне равенство срещу Белгия след четири дни, ако искат да са осминафиналисти. В противен случай (ако загубят) и те трябва да чакат загуба на Мароко от Канада.

Снимка: Getty Images