Време е за рунд три от битките в груповата фаза на Евро 2024, като всяка вечер в следващите шест дни ще имаме сълзи на отпаднали, емоции на класирали се напред, както и ще попълваме решетката за осминафиналите.

Неделя е ден за последни двубои в група А, ето я и програмата:

22:00 часа Швейцария - Германия (Франкфурт) - Диема, Диема спорт 3

22:00 часа Шотландия - Унгария (Щутгарт) - БНТ 1, БНТ 3.

Ситуацията в групата

Германия води с 6 точки и ще е първи в класирането, ако не загуби от Швейцария. Ако обаче това се случи, домакините на първенството остават втори. Защото "кръстоносците" имат 4 точки и ще изпреварят Бундестима с победа.

"Нямаме никакви притеснения - заяви техният капитан Гранит Джака. - Не отстъпваме на германския отбор, познаваме го отлично и искаме да завършим първи в групата."

А и защо да има притеснения? Швейцарците не паднаха от този съперник при последните им три срещи - зрелищно 3:3 и още едно реми 1:1 в Лига на нациите, както и незабравимо за страната 5:3 в контрола. 

В Германия се пише много за възможни ротации от Юлиан Нагелсман в третия двубой от групата, но самият селекционер още не е решил дали да заложи на същите играчи, които спечелиха с 5:1 срещу Шотландия и 2:0 срещу Унгария. Нито една промяна нямаше в състава за двата двубоя.

Големите притеснения - при това и за двата отбора, идват от терена във Франкфурт. УЕФА също предупреди организаторите, че е недопустимо случилото се на мачовете досега на този стадион.

На Белгия - Словакия (0:1) и Дания - Англия (1:1) големи парчета от игрището се откъсваха и бяха намествани обратно от футболистите. Меката почва и ронещите се чимове станаха повод за много дискусии в Германия, където искат всичко около организацията на Евро 2024 да е перфектно.

"Все едно играхме в блато", каза датският нападател Расмус Хойлунд сред ремито с англичаните. Надеждите са, че за двубоя днес теренът ще е в перфектно състояние.

Шотландия (1 точка) и Унгария (0) се срещат по същото време в Щутгарт, като залогът е огромен - оцеляване в турнира.

За шотландците победата ще е с цената на много вероятно продължаване в елиминациите, където ще идат и четири от най-добрите трети отбори в шестте групи.

Съществува вариант да отпаднат и с четири точки, но по-скоро те ще стигнат. А и - Шотландия може дори да е втори в групата, ако спечели днес, а Германия бие Швейцария, като обаче това минава и през сериозни резултати, за да бъде преодолян пасивът в голова разлика (-4 за "гайдарите", +2 за швейцарците сега).

Унгария е в още по-тежка позиция - победата е престижна, но е много вероятно да не стигне за класиране. Тя ще изстреля тима на трето място, но с 3 т. няма да е лесно той да е сред четирите, които отиват на осминафинал.

Реми в Щутгарт вади от турнира и двата отбора с огромна доза сигурност, въпреки че остава някакъв минимален теоретичен шанс за шотландците да се промъкнат напред с 2 точки.