Втората събота на Мондиал 2022 няма да има никак лежерен или почивен характер за 8 отбора, които влизат в битка с голям залог.

За някои днес може да е фатален ден, за други - такъв на изкупление.

За трети - на надежда.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ - НА SESAME.BG

В 12 часа шоуто започва с Тунис - Австралия в група D, като представителят на Африка има 1 точка (измъкната при 1:1 с Дания), а "кенгурата" са с нула (след 1:4 от Франция).

Тази среща ще гледаме по Диема и Диема спорт 3.

Ясно е - и за двата отбора победата е без алтернатива, предвид актива им, но и последните изпитания в групата. А те са срещу Дания (за австралийците) и Франция (за тунизийците). И най-оптимистичният прочит на нещата в групата сочи, че днес е Рубикон за съставите, виждани като трети и четвърти по сила в предварителните прогнози.

Тези два национални отбора са се срещали само веднъж в официален мач.

Преди 17 години на Купата на конфедерациите Тунис спечели с 2:0.

Снимка: Getty Images

В 15 часа се пренасяме в група С и ще видим на терена сензацията Саудитска Арабия срещу Полша. Мачът е по БНТ 1 и БНТ 3.

Поляците стартира с 0:0 срещу Мексико, а изпуснатата от Роберт Левандовски дузпа в онзи мач може да има много голяма тежест в битката за първите две места.

Саудитите, както е невъзможно да не сте разбрали, повалиха шокиращо Лео Меси и Аржентина на старта с 2:1. И с три точки оглавяват класирането в групата! Ако успеят да вземат дори точка днес следобед, играчите на Ерве Ренар могат смело да гледат към елиминациите с четирите им точки.

Те реално ще ги задържат на върха на групата почти сигурно и след днешния ден, защото само Мексико може да ги мине в късния мач, но ако победи с разлика Аржентина.

Двата съперника не са играли в официален мач, а Полша спечели единствената им контрола през 2006-а с 2:1.

В 18 часа е време за ново превключване към група D с двубоя Франция - Дания. Този мач ще гледаме по БНТ 1 и БНТ 3.

Световният шампион влиза в него с наперения гребен на "петел", клъвнал три точки на старта срещу австралийците. "Динамита" е с една и е особено важно да не допусне загуба, която би го поставила в деликатна ситуация преди мача с Австралия.

Франция и Дания е европейска класика. Срещали са се 16 пъти, като първият мач е малко конфузен, датчаните бият със 17:1 през далечната 1908 г. Французите не признават този мач за официален, тъй като са влезли в него със сборен отбор на Париж.

Нататък победите са 8-6 за "петлите" при две ремита, но последните два мача ги спечели Дания - през тази година при това. Юнските срещи в Лигата на нациите завършиха 1:2 в Париж и 2:0 в Копенхаген, а съставите бяха почти идентични с тези, които чакаме да видим днес.

На големи първенства сблъсъците им също се помнят. Играха в групите на Евро 1984 и французите измъкнаха 1:0 с късен гол на Платини. Осем години по-късно Дания ги изхвърли от Евро 1992 с 2:1. През 1998-ма на Мондиал Франция спечели със същия резултат, но четири години по-късно в Япония и Корея точно загубата от този съперник с 0:2 отново прати зад борда актуалният шампион на планетата в син екип.

Играха и преди четири години в Русия 2018, като направиха 0:0 в групата. Дано днес не го повторят.

Десертът е от 21 часа с горещия и пиперлив привкус на сблъсък от латинските футболни класики. Аржентина срещу Мексико в група С е мач, който не бива да се изпуска - а ще го гледаме по НОВА и Диема спорт 3.

Какво да кажем за този сблъсък... Лео, сега или никога! Това май е най-подходящо.

След сензацията с 1:2 от Саудитска Арабия, аржентинците и техният магически №10 се клатушкат над ръба на отпадането и са задължени да победят. Мексико обаче далеч не е в Катар, за да бъде част от сценарий в поддържаща роля. Ел Три взе 0:0 с Полша на старта и това бе отчетено като приемливо. А колко има да си връща на Аржентина...

Цели 35 пъти тези отбори са се изправяли един срещу друг, а Мексико има една победа в официален мач. Тя дойде през 2004 г. на Копа Америка с 1:0. Последните 10 срещи са с баланс 8-2 за "селесте", а на Мондиал съдбата ги сблъсква за четвърти път.

През 1930 г., на първото световно първенство, Аржентина бие с 6:3. През 2006-а и 2010 г. точно този съперник отнемаше мексиканската мечта на осминафинал - 2:1 и 3:1 съответно, като остава паметен голът на Макси Родригес в продълженията на първия от тези мачове. И днес той е считан за един от десетте най-красиви в историята на Мондиали.

Днес е време Меси да вземе нещата в свои ръце, защото може да се окаже, че това е последният му шанс на последното му, пето световно.