Останаха само два мача и Мондиал 2022 ще се загуби някъде из папките с анализи, равносметки, статистики и спомени. Днес е мачът за трето място между Хърватия и Мароко.

Срещата е от 17 часа, ще я предават БНТ 1 и БНТ 3, както и Нова, и Диема спорт 3. След нея остава само един-единствен футболен сблъсък от турнира - финалът утре.

Двубоят за бронза е наричан обикновено "утешителен", но самите футболисти и треньори го определят по-скоро като "най-тягостното изживяваване на един Мондиал". Когато дни по-рано си играл на полуфинал с мечтата за титла в главата и сърцето, няма как да си напълно мотивиран, концентриран и отдаден на каузата на този мач.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ НА SESAME.BG

"Ще играем, защото такива са правилата - вдигна рамене хърватският селекционер Златко Далич. - Разбира се, че настроението не е добро. Трудно се вдигнахме изобщо да тренираме. Дойдохме в Катар с идеята да сме сред най-добрите осем, ако можем - сред най-добрите четири. Но когато си на полуфинал, трофеят вече е влязъл в главата ти и няма как да не мислиш за него. Разочарованието е голямо."

Подобни бяха думите и на Уалид Реграги, мароканският наставник. "Повечето от играчите ми вече не биха искали да са тук", призна той. След загубата от Франция - разбираме го напълно.

И все пак срещата за бронза е някакъв престиж, а и 2 милиона долара повече за федерацията на страната, която го спечели. Третият на Мондиала печели 27 милиона долара от наградния фонд, а четвъртият - 25.

А и медалите. Отминаха времената (България ги хвана през 1994-а), когато и на двата тима, отпаднали от полуфиналите, се даваха бронзови отличия. Сега взима такива само този, който спечели този двубой.

Да, няма да е финал като утрешния, разбира се. Но пак ще си струва. А и често тези срещи се превръщат в атракция, както беше на последните турнири. Преди 4 години Белгия би Англия с 2:0, но мачът бе шоу с много положения.

През 2014-а Нидерландия довърши Бразилия с 3:0 след 1:7 от полуфинала с Германия дни по-рано за селесао. През 2010-а немците и Уругвай направиха зрелище за 3:2, четири години по-рано пак Бундестима взе бронза с 3:1 над Португалия, а в първия за века такъв двубой Турция би Корея с 3:2. Има голове, има някаква липса на напрежение в тези сблъсъци и това често е аргумент те да са приятни за окото.

Дано така е и днес. Идеалната загрявка за финала Аржентина - Франция в неделя.