Отборът на Лутън Таун спечели решителния плейоф за влизане във Висшата лига, често определян като най-скъпия мач в света на футбола.

Мач на "Уембли" с огромен залог, който не само променя финансово даден клуб, но го праща в съвсем друго измерение с участието му в най-силния национален шампионат.

Днес честта на бъде на страната на победители имаше именно Лутън, който надви Ковънтри след изпълнение на дузпи. 6:5 при наказателните удари след 1:1 в игровото време.

Така отборът от градчето, популярно у нас с летището си, обслужващо нискотарифни полети, ще бъде част от най-добрите в английския футбол.

А това се случва точно десет години след влизането на тима при професионалистите. Точно преди десет сезона Лутън си спечели място в четвъртото ниво на английския футбол, а днес сбъдна голямата си мечта.

Снимка: Getty images

Може би преди няколко сезона и за най-верните фенове на тима участието във Висшата лига е изглеждало като нереална мечта, но ето, че гигантите на играта на Острова ще трябва да гостуват на скромният стадион в Лутън след няколко месеца.

Разочарованието пък бе за Ковънтри. Фанкати Дабо прати топката над вратата в решителната шеста дузпа и лиши клуба си от възможността да се завърне във Висшата лига за първи път от сезон 2000/01.

Снимка: Getty images