Понякога и огромни изненади в човешкия живот намират съвършено прости обяснения. Ето ви елементарна теория, която поне донякъде обяснява изненадите за Световното първенство по футбол.

Средната температура в Катар за ноември е 21 градуса, а средната максимална - 30. Средната температура на морската вода край страната през месеца е 27,5 градуса.

Какво означава това?

Човешкият организъм си има персонални биоритми, свой биологичен "часовник". Климатът в Катар е с ужасно висока за предзимния период температура и висока влажност на въздуха по брега, но съчетан с влиянието на пустинята. Затова изглежда непоносим за високи натоварвания на хора, родени и израснали в съвсем други условия.

Да, съвременните елитни футболисти се състезават по всевъзможни държави и при всякакъв климат. Организмът на играещите по чужбина е закален. Но резултатите досега на Мондиала показват - важни са също генетиката и условията по време на растежа на човека (примерно до 18-годишна възраст).

Погледнете картата на света.

Саудитска Арабия? Висока температура. Големите градове са или до морето, или в пустинята. Аржентина? Няма пясъчна пустиня, няма арабски жеги. Има море, да. Но като цяло катарският климат е далеч по-саудитски, отколкото аржентински. Сензацията излиза логична.

Същата е ситуацията с Тунис и Дания, която си има море, обаче не и други отлики, характерни за Световното. А африканската страна е и в Сахара, и в жега, и на Средиземно море - катарски климат.

Пак логично "динамитът", притежаващ далеч по-класни професионалисти, се измъчи срещу арабите и не успя да ги бие.

По подобен начин и Нидерландия страда срещу Сенегал, който е в тропически климат и на море, има и пустинни части. Но все пак "лалетата" се измъкнаха с голове в края.

Еквадор би спокойно Катар с 2:0?. Името на страната победител идва от еккватора. Там липсват познатите сезони, има дъждовен период и сух период, няма жеги или студ. И е на море. Кой ги знае какви са телата им, но катарците просто бяха много слаби.

Ясно, климатът не играе и не вкарва голове. Обаче вероятно заличава в известна степен разлика в класите. Нататък - трябва и да се поиграе.

Всичко изброено е само теория, която тепърва подлежи на доказване и няма как да е константа, сама да решава мачове. Следете резултатите - отчитайки, че невинаги резултаът отговаря на играта.

Обаче... Неслучайно с изключение на Бразилия в Швеция 1958 много дълго отбор от Южна Америка не бе ставал световен шампион на първенство в Европа и обратното. Чак през 2014 г. правилото се наруши за втори път с титлата на Германия на бразилска земя.

Сега? Ами селесао изглежда най-пригоден от фаворитите за мачове в катарските условия. И - като гледате коефициентите и търсите сензационен резултат, мислете за климата в съответната държава. Сещайте се и на кой стадион се играе - например "974" е на брега (висока влажност), но други са в пустинята.

Тънка работа. По-просто казано - най-пригодени за Катар изглеждат арабите, после африканците. За другите континенти - зависи. Климатът в Бразилия е различен от Аржентина, нищо че са съседи. И в Испания и Португалия е съвсем различно в сравнение с Дания или Германия.

Но поне досегашните резултати показват, че си имаме още една забава около Мондиал 2022. Да следим влиянието на климата.