Португалия е на четвъртфинал на Евро 2024 след уникална драма и победа с 3:0 след дузпи на смелия тим на Словения.

В редовното време и продълженията тимът от най-малката страна на първенството издържа, не получи гол и след 0:0 се добра до ударите от 11 метра след края.

А там вратарят на Португалия Диого Коща стана герой и спаси по невероятен начин трите удара на словенците, изпълнени от Йосип Иличич, Юре Балковец и Бенямин Вербич.

За неговия тим вкараха Кристиано Роналдо, Бруно Фернандеш и Бернардо Силва, а това бе достатъчно за "мореплавателите", които си спечелиха правото на 5 юли от 22 часа да се изправят срещу Франция на четвъртфинал.

Преди това обаче имаше сълзи - в очите на вечния Кристиано Роналдо, който имаше кошмарна вечер, изпусна дузпа в продълженията и бе на път да стане антигерой за своята родина, която е носил на раменете си дълги години.

Снимка: Getty Images

В 90-те минути двата отбора ни сервираха във Франкфурт най-драматичните 20-ина минути на цялото първенство. И такива, които няма да се забравят скоро.

В редовното време картината не бе никак вълнуваща. Португалия владееше топката и натискаше, но без реални чисти голови положения. Кристиано Роналдо го обърна на стрелбище - отправи три удара до почивката, колкото имаха всички останали играчи на терена заедно. И трите - неточни.

До края седмицата на Португалия би още пет пъти по вратата, включително от най-чистото положение за отбора си в 89-ата минута, когато прати топката в ръцете на Ян Облак. И в 105-ата минута, когато от 11 метра не успя да преодолее вратаря-колос на словенците. 

Статистиката сочи, че с този удар от дузпа, Кристиано е отправил 20 шута в четирите мача на португалците на първенството. Така и не вкара гол. Разбира се, за него турнирът не е свършил.

Нататък беше като на филм.

След като Роналдо изпусна дузпата, той се разплака на терена в паузата между двете продължения, утешаван от съотборниците му. Кадрите показваха в ложите майка му, която също плачеше. Беше емоционално - този великан на играта направо се срина...

В същото време словенците бяха надъхани и се радваха около героя си Облак, докато получаваха инструкциите между двете полувремена на продълженията.

Снимка: Getty Images

А след минути звездата им Бенямин Шешко тръгна от центъра сам срещу вратаря Диого Коща - един точен удар и всичко приключваше... Но не - стражът на португалците спаси. Драмата бе пълна.

Така дойдоха дузпите и там Коща просто отказа да бъде преодолян. Така двамата герои бяха героите на вечерта - Облак в 120-те минути, включително със спасения удар от 11 метра на Кристиано.

А колегата му - при трите словенски шута след края, отразени по невероятен начин.

Словенците отпадат от турнира, без да са победени с футболен резултат в игрово време. Те не загубиха и в трите си мача в групата, а днес отново издържаха за 0:0 в 120 минути.

За да плачат накрая след лотарията на дузпите.

За Португалия мечтата е жива след вечер, която Роналдо едва ли ще иска да си спомня.

Снимка: Getty Images