От ФИФА потвърдиха, че полуавтоматичните засадаи ще са в действие за започващото през ноември Световно първенство в Катар.

Планът на централата същестува от вече две години, като изглежда, че всеки от феновете ще успее да му се наслади на Мондиала.

Ако всичко сработи, това би трябвало да е огромно облекчение за феновете, които не спряха да негодуват, а и с основание, за начина, по който ВАР убива емоциите от футбола. На практика при всеки гол от тънка ситуация играчите не смееха да се зарадват напълно, защото след това трябваше да се чака дългото преглеждане с ВАР и прословутото чертаене на линийки.

В Катар подобно нещо няма да има, защото идва ред на полуавтоматични засади, с които решението ще е взето в рамките на секунди.

Местоположението на топката и играчите ще се установяват по всяко едно време с триизмерни модели и специална графика, а страничният рефер ще получава сигнал дали има засада или не, в рамките само на 5 секунди.

Ясно е, че ако това нововъведение сработи, в първите години то ще бъде използвано само на мачовете от най-високо ниво във футбола, защото все пак говорим за доста сложна и модерна технология.

Следващото нещо, по което ФИФА ще започне работа е чистото игрово време.

Според нейния президент Джани Инфантино, към момент в един мач не се играе повече от около 50 минути футбол.

Идеята му е да се разработи формат, при коет да се играе достатъчно време футбол, а бавенето и убиването на темпото да бъдат изключени от репертоара на играчите.