Ден след като отборите на Иран и Уелс отпаднаха от Световното първенство по футбол, ФИФА обяви, че атрибутите с цветовете на дъгата и плакатите в подкрепа на протестите в Иран ще бъдат позволени на стадионите, съобщи агенция АП, цитирана от БТА.

Досега охраната на стадионите, организирана от властите в Катар, не допускаше атрибути с цветовете на дъгата в подкрепа на разнообразието и плакати като "Жени. Живот. Свобода" да се появяват на трибуните.

През първата седмица на турнира седем европейски отбора, сред които и Уелс, изгубиха борбата да носят многоцветни капитански ленти от кампанията One Love по време на мачовете, а фенове се оплакаха, че не могат да носят символи з защита на равноправието на LGBT общността заради консервативното ислямско емирство.

Мачът между отборите на Иран и САЩ във вторник бе наситен с емоции сред иранските фенове, някои от които бяха дошли в Катар не само да подкрепят отбора си, но и да протестират със знамена и плакати.

"ФИФА е наясно с някои инциденти, при които разрешени атрибути не са били допуснати до стадионите, се казва в изявление на световната футболна централа. - ФИФА получи уверение от властите, че охраната на стадионите е била предупредена отново за правилата на Световното първенство в Катар. ФИФА продължава да работи в сътрудничество със страната домакин, за да осигури спазването на всички правила и протоколи", пишат още от централата в Цюрих.