Световната футболна централа започна първо разследване за поведението на феновете по трибуните на Мондиала в Катар.

Те са насочени към група еквадорски фенове, които са скандирали дискриминационни песни по време на мача на откриването на първенството.

Въпросните фенове вече са индентифицирани и срещу тях са повдигнати обвинения, но евентуално наказание ще има чак след приключване на разследването.

То е свързано с обидни песни срещу Чили, което на пръв поглед изглежда странно, защото все пак мачът на откриването бе срещу Катар.

Но всичко си има предистория. Както знаем именно Чилийската футболна федерация входира официална молба до ФИФА за изхвърлянето на Еквадор заради футболиста Байрон Кастийо.

Съмненията бяха, че той е роден в Колумбия и играе футбол с фалшив акт за раждане, но в крайна сметка до изхвърляне на Еквадор не се стигна, а феновете на тима решиха да отпразнуват това с песен.

Текстът не се разкрива, но в него е имало дискриминационни думи, насочени към чилийските граждани, заради което ФИФА провежда своето разследване.

Иначе голяма част от феновете на Еквадор се прочуха и с колоритна песен по време на мача на откриването, в която скандираха "Искаме бира".