Американският финансов гигант JP Morgan за първи път излезе с позиция след пропадналия план за европейска футболна Суперлига.

Именно огромната инвестиционна корпорация бе основният спонсор на проекта, като щеше да вложи първончалана сума от 3,2 милиарда долара.

Естествено, че компания от такъв тип нямаше да се ангажира в таково вложение, ако то нямаше да им гарантира в пъти по-голяма печалба. Със сигурност това е бил планът на JP Morgan. Парите са били обезпечени поне за първите 3 сезона, твърди в едно от интервютата си Флорентино Перес.

Официалният говорител на JP Morgan призна в изявлението си, че очевидно голямата грешка е била лошата преценка на обществената реакция.

"Очевидно преценихме грешно как тази сделка ще бъде приета от широката футболна общественост и какво въздействие би имала тя върху клубовете в бъдеще. В крайна сметка футболните привърженици бяха ясно чути и това е най-важното нещо.

Очаквахме да има емоции. Договорихме отпускането на заем за наш клиент, но не е наша работа да решаваме кой е оптималният начин футболът да съществува в Европа и Великобритания. Ще си научим урока".

Шефовете на клубовете признаха за същата грешка - подценяване или недооценяване на реакцията на феновете.

Много от тях мислеха, че идеята за Суперлига и дербита всяка седмица ще се приеме добре, но обявяването на проекта предизвика вълна от протести.