Воденият от Вардан Минасян състав стигна до историческия успех след два гола на Юра Мовсисян, а по един добавиха Арас Йозбилиз и Хенрик Мхитарян.

Армения поведе още в първата минута, когато Мовсисян се справи със защитник на Дания и преодоля Щефан Андерсен. В 19-ата Йозбилиз беше изведен зад отбраната на домакините и с хубав удар увеличи преднината на Армения.

Домакините изпаднаха в тотален амок до края на полувремето, като единствената по-сериозна опасност пред вратата на Березовски дойде заради неточност при играта в отбрана, предаде Гонг. Защитник пред него опита да изчисти остро центриране от фаул, ала няколко сантиметра го разделиха от това да си отбележи автогол.

Мортен Олсен реагира веднага и замени безличния Ники Зимлинг, а на негово място влезе още един нападател в лицето на Никлас Педерсен. Твърде обърканият състав на домакините обаче продължи да играе без никаква идея.

В 59-та минута Юра Мовсисян успя да открадне топката и след удар от неудобен ъгъл изненада всички, включително и вратарят Андерсен.

Позорът за червения динамит стана пълен в 82-ата минута, когато звездата на Армения Хенрик Мхитарян буквално се подигра със Симон Кяер. Острието на "Шахтьор Донецк" със серия от финтове закова бранителя на място, а ударът му от 12-13 метра спря в долния ляв ъгъл за крайното 0:4.

Сензационната загуба на Дания е повече от добра новина за българския национален отбор, като намали значително шансовете на "динамита" в битката за първите две места.

Следващите мачове в групата ще са на 6 септември. Те са: Италия - България, Малта - Дания и Чехия - Армения

Италия направи 2:2 с Хаити в контрола (видео)

Вижте класирането в квалификационна група В за Мондиал 2014