Представяме ви втория епизод от Game ON - новата видео поредица на Dir.bg, която ще ви накара да се откъснете от натовареното ежедневие, да се посмеете и да научите нещо ново и различно за популярните български спортисти. В Game ON водещият Деян Веселинов се изправя срещу популярни български футболисти в предизвикателство "един на един", а двубоите се провеждат под формата на видео игра на конзола.

Баща на две деца, съпруг, футболист, меломан, киноман, шампион в телевизионни формати, а отскоро и актьор. Така може накратко да бъде описан Ваня Джаферович - един от най-разпознаваемите мъже в родния телевизионен ефир. Винаги усмихнат, роденият в Босански брод хърватин намери в Българя своята втора родина. Джаферович сам се определя като щастливец и няма как да е иначе с подкрепата и любовта на съпругата му Жени и двете им деца - Леа и Бо. 

ИГРАТА 

В тези странни дни, в които всички спазваме социална дистанция и стоим затворени в домовете си без спорт и забавления на живо пред екрана, с Ваня си припомняме емоциите от  последното Световно първенство по футбол, великолепното представяне на любимата му Хърватия и финала срещу Франция. По онова време Джаферович изиграва всеки мач на националния си отбор предварително на видео конзола, а след като родината му стигна до последния мач на турнира, изглежда сякаш Ваня е футболен пророк.

"Финалът срещу Франция ми е болна тема. То при мен, когато играе Хърватска става страшно. Още от времето, когато баща ми беше жив. На Световното в Русия всичко започна от мача срещу Аржентина. Изиграх мача на конзола и бих 3:0, а после наистина спечелихме с 3:0 и така се започна с Пророк Джаферович. Ще ти призная сега, че съм повтарял мачовете, докато не бия. И така стана до финала. Единствено срещу Франция (финала) трябваше да играя шест пъти, за да ги бия, но шест мача явно са твърде много и затова сигурно паднахме"

Емоционален и искрен, какъвто го познавате от екрана, Ваня признава, че дори, когато гледа футбол по телевизията, не може да скрие страстите си. Затова и драматичният път на Хърватия по време на Световното го поставя пред здрав тест на нервите.

"Или бях с бира в ръка, или с апарата за кръвното. Най-тежкият мач беше, когато играхме с Дания и бяхме с малкия (б.а. сина на Ваня - Бо) вкъщи сами. И свирят дузпа за нашите. Модрич бие дузпата и като я изпусна... Малкият идва от другата стая и почва да реве. И не мога да го успокоя - той реве и аз рева..."

 ФУТБОЛЪТ

Още преди да се захване с футбол, Ваня Джаферович тренира водна топка. Един от първите любими спортове в семейството му е хандбала, който също е с огромни традиции във всички страни от бивша Югославия. Но съдбата си знае работата и футболът взима своето. Играе в юношеските си години за  Интер-Запрешич, Загреб и Локомотива, а между 2002г. и 2005г. влиза в мъжкия футбол, носейки екипа на Сегеста. Веднага след това попада в България малко случайно, но това предопределя живота му. До 2012г. играе за Берое (два периода) и Локомотив (Сф). И до днес се радва на любовта на феновете на Берое, където носи и капитанската лента.

"Аз не мисля, че съм бил кой знае колко добър футболист. Но аз играех футбол, защото аз обичах тази игра. Хубавото нещо, което имах на европейско, даже на световно ниво беше отскока. Аз си го знаех това нещо и го развивах. Аз бях голям дърводелец (смее се)"

ПАРИТЕ ВЪВ ФУТБОЛА

Джаферович споделя, че не е сред футболистите, които са успели да изкарат значителни финансови дивиденти по време на футболната си кариера. 

"Най-голямата ми премия беше, когато с Локо (Сф) бихме Левски на Герена. Премията беше 4 000лв. Но иначе в Берое бяха 1 000лв за победа, в Локомотив бяха 1000, но зависеше от мача и от Гигата (б.а. - Николай Гигов - бивш собственик на клуба). Имах и период в Берое, в който играх шест месеца без да получа един лев. Играехме само заради чистата любов към играта. Бяхме останали само двама  футболисти от А група - аз и Беконо. Собственикът Банев си тръгна, треньорът Ради Здравков си тръгна и тогава се посъветвах с баща ми. Каза ми, че като капитан не мога да напусна и аз. Че не мога да подведа хората и че ако се налага - той ще ми помогне финансово. Хората в Стара Загора бяха обединени. Събираха се по 6-7 000 души на мач срещу Беласица. Беше много хубаво. Много истинско. "

Целия разказ за този беден, но романтичен период за Берое може да видите тук:

 

Сред най-емоционалните мачове във футболната кариера на Джаферович изпъква един двубой през 2005г. в Стара Загора, когато Берое приема Левски, а след 4:4 и куп драматични моменти Ваня разказва защо този мач е специален тук: 

ЖИВОТ СЛЕД ФУТБОЛА

Футболната кариера на Джаферович бе драстично скъсена заради поредица от тежки травми и операции на двете колена. Първоначално защитникът остана близо до играта и за известен период изпълняваше длъжността на Маркетинг директор в любимия Берое. През годините го познаваме добре и от изявите му в различни телевизионни формати. Победител в "Сървайвър", участник в "Черешката на тортата", ко-водещ в "Игри на волята" и още немалко развлекателни формати му дадоха опит и самочувствие да приеме и роля в сериал. Отскоро го виждаме в ролята на пожарникар в продукцията "Ягодова луна". Семейство Джаферович има и своя фамилен бизнес като управлява фитнес център в столицата.

"За мен най-хубавият и най-истински риалити формат е "Сървайвър". Хайде и Капките (б.а: "Като две капки вода"). Изтръпнал съм и нямам вече никакъв срам. Бил съм в образа на Мария Илиева във вана, все пак.."

Предизвикателството Game ON завърши с победа с 2:1 за Хърватия (Джаферович) срещу Франция (Веселинов). А всички забавни ситуации от най-близката ни възможност да се наслаждаваме на футбол в момента може да видите във видео епизода. Очаквайте в скоро и срещата ни с един активен футболист с над 400 мача в професионалния футбол и десетки мачове с капитанската лента, както на клубния си тим, така и на Националния отбор на България.