Германия за трети път в историята на световните първенства записа две загуби поред. А поне вторият сценарий е подобен - две последователни сензации срещу уж далеч по-слаби съперници.

Днес Япония триумфира срещу четирикратните шампиони с 2:1, а последната поява на тази сцена на германците бе при 0:2 от Южна Корея преди четири години в Русия.

На Мондиал 1978 в Аржентина в ролята на действащ световен шампион бундестимът пада с 2:3 от Австрия в последния двубой от полуфиналната група и си отива от турнира.

Немската "машина" се чупи и още на старта в Испания 1982 с една от най-паметните изненади в историята на футбола - 1:2 срещу Алжир. Обаче - предупреждение, което важи и понастоящем. "Машината" светкавично е ремонтирана и достига финал (1:3 с Италия).

За първи път две поредни поражения спохождат великата сила в Швеция 1958, но са далеч по-малко изненадващи. На полуфинала идва 1:3 с домакините, а в мача за третото място - 3:6 от Франция.

Преди близо половин век на аржентинска земя личи и друго подобие на съвременната чудеса. Германия прави 4 поредни мача без победа, а като се добави алжирското чудо по-късно стават 5.

През 1978 г. Бундестимът започва в групата с 0:0 срещу Полша и 6:0 над Мексико, следва пак 0:0 с Тунис. Във втората фаза немците правят нулево реми и с Италия, 2:2 с Нидерландия и настава австрийското чудо.

Това е и черният рекорд на тима за серия без успех на Мондиал.

Сега Германия има една победа (при 3 поражения) от последните 4 мача на Световно - 2:1 над Швеция в Русия 2018 с гол на Тони Кроос в 5-тата минута на добавеното време. А първият двубой в групата беше 0:1 с Мексико.

Накрая изригна незабравимото 0:2 с Южна Корея и последва ранно отпадане. Впрочем, сензацията през 2018-а порази Германия пак в ролята на действащ световен шампион като в австрийския случай от 1978 г., когато победа пращаше немците на дуел за третото място.

Забележете, три поредни мача напоследък срещу отбори извън Европа - три поредни загуби. Последната немска радост срещу съперник от друг континент се оказва финалът в Бразилия 2014 - 1:0 над Аржентина с продължения.

Напомняне: Последният мач на бундестима в групата сега е срещу Коста Рика на 1 декември. Въпросът остава коя история ще се повтори - безличното отпадане в Аржентина 1978 или впечатляващото възраждане в Испания 1982.