Канада остави шампанското неотворено поне до неделя, когато трябва да гръмне тапата и да отпразнува първото си класиране на Мондиал след 1986-а. Тогава за дебютен и единствен път този отбор стигна Световни футболни финали в Мексико, а в нощта на четвъртък срещу петък в Коста Рика му трябваше една точка, за да го направи пак.

Но домакините, които също се борят за място в Катар 2022, спечелиха с 1:0 и остават в играта, а тази точица продължава да е нужна на "кленовите листа". Селсо Борхес вкара секунди преди края на първото полувреме единствения гол, канадците играха близо час с 10 души след изгонването на Марк Кайе, а в 89-ата минута звездата им Джонатан Дейвид стреля с глава в напречната греда - сантиметри разминаха отбора от подпечатване на визите още тази нощ.

И все пак - има два мача до края на квалификациите (с Ямайка у дома и навън с Панама), в които е ясно, че Канада ще вземе точката. И дори да не го направи, почти невъзможно изглежда да не се класира. Тимът води с 25 точки, САЩ и Мексико имат по 22 след миролюбиво 0:0 на "Ацтека" рано тази сутрин, а Коста Рика е с 19. Панама с 18 също мечтае за четвъртото място, което дава право на бараж. В трудна ситуация реално изглеждат Щатите, които трябва да играят с костариканците и панамците - тимове, които имат огромна мотивация. Мексико среща Хондурас и Ел Салвадор, които са отпаднали.

Резултатите от 12-ия кръг на зона КОНКАКАФ:

Коста Рика - Канада 1:0, Мексико - САЩ 0:0, Панама - Хондурас 1:1, Ямайка - Ел Салвадор 1:1.

Класирането:

Канада 25 точки, САЩ 22, Мексико 22 (към момента в трите позиции за директно класиране).

Коста Рика 19, Панама 18 (още в играта за бараж и дори на теория - за директна квота сред първите три).

Ел Салвадор 10, Ямайка 9, Хондурас 8 (отпаднали).

Оставащи мачове:

Неделя

Канада - Ямайка, Ел Салвадор - Коста Рика, САЩ - Панама, Хондурас - Мексико.

Четвъртък

Панама - Канада, Ямайка - Хондурас, Мексико - Ел Салвадор, Коста Рика - САЩ.