Расисткият скандал, в който бе забъркан Кристоф Галтие, влиза в съдебната зала, а показанията на свидетели са на път да създадат огромен проблем на треньора. Спецът, който бе начело на ПСЖ и в момента работи в Катар, е привлечен като обвиняем за периода му начело на Ница.

Галтие е обвинен, че е дискриминирал играчите си на етнически и религиозен принцип.

Бившият спортен директор на Ница Жулиен Фурние разкри пред "Екип", че Галтие му е изпратил имейл, в който го е обвинил, че му е изградил "отбор от отпадъци", в който футболистите са само "чернилки и мюсюлмани".

"Имам само чернокожи и половината са в джамията в петък", гласи имейлът на Галтие.

Бившият му асистент Фредерик Джория разкри, че Галтие е бил ядосан заради привличането на Билал Брахими през януари 2022 година, защото е бил "поредният мюсюлманин" - нещо, което треньорът не е искал, защото в Ница имало "достатъчно".

Отново по информация на "Екип" - по време на полицейски разпит защитникът на Ница Жан-Клер Тодибо разкрил, че Галтие го е помолил да се откаже от постите си за Рамадан. Тобидо добавя, че е научил от други, че Галтие го е нарекъл "терорист" и "боклук". Най-малко трима други футболисти потвърдиха, че Галтие е помолил мюсюлманите да нарушат въздържанието си.

Друг бивш член на екипа на треньора - Хашил Али Мбае, бивш анализатор на Ница и настоящ на Страсбург, споделя, че го е чул да нарича защитниците на Сен Етиен Харолд Мукуди и Микаел Нади "Кинг Конг" през 2021 година.

На 15 декември той ще бъде изслушан от съда, за да отговори на обвиненията за психологически тормоз и дискриминация.