Футболът е емоция и любов, която веднъж влязла в сърцата ни рядко ги напуска, а за вдъхновяващия пример в това отношение ще ви разкажем в новия епизод на поредицата "Тръпката е навсякъде".

В него ви срещаме с един изключителен и колоритен човек - Александър Кюркчиев, или Деди, както всички го наричат, който и в 75-ата година от живота си не спира да бъде част от играта, която обича. При това не просто като организатор, вдъхновител или забавен събеседник с хилядите си истории, а като активен играч на терена, наравно с останалите.

Деди не спира да смайва всички с нестихващия ентусиазъм или "мерак към футбола", както сам го нарича, а "Футболният вдъхновител" е може би най-точното определение за неговата личност.

Играл на професионално ниво за благоевградския Пирин през 70-те, Александър Кюркчиев е част от тима на "орлетата", който печели историческата първа победа за Пирин в елитната група. На 12.08.1973 тимът печели с 2:1 срещу Славия пред 20 000 зрители и записва първия си успех на ниво А група в мач, който се помни и коментира близо 50 години по-късно от блaгоевградската футболна общност. 

Кюркчиев е от онази порода футболисти, за които възрастта няма никакво значение. Той е истинска градска, а дори национална легенда, когато говорим и за футбола на малки врати. Но за това - повече във видео епизода. От десетилетия той живее в Бистрица, където няма човек, футболен или не, който да не го познава. 

Първите си стъпки във футбола прави като всяко дете от неговото поколение - по прашните улици в гонене на парцалена топка.

"Тогава топки си правехме от парцали, други нямаше. Помня, че баща ми един ден донесе за първи път топка "унгарка", която се надуваше с игла. Беше 1961-а и всички гледаме учудено".

Първото му истинско футболно вдъхновение обаче е сър Боби Чарлтън. Мондиалът през 1966-а по телевизията е първият му досег с голямата игра, а там го впечатлява именно легендата на Англия и Манчестър Юнайтед, заради което Деди става и почитател на "червените дяволи".

"Станах фен на Манчестър Юнайтед покрай Световното в Англия заради Боби Чарлтън. Тогава още повече се влюбих в тая игра.

По онова време в пансиона само момчета бяхме и бяхме много запалени. Ходехме да ритаме из махалите и направо ги пребивахме (във футболния смисъл)".

Деди си спомня как баща му е бил твърдо против това да се занимава с футбол, дори се е стигнало до бой, но с усмивка заключва, че очевидно това не е помогнало особено.

Още от младежките години из столичните училища, та чак до двубоите на ниво "А" група, Деди мери сили с някои от най-големите имена на играта у нас, а и до днес той с гордост пази своя снимка с Павел Панов от мач между Пирин и Левски, озаглавена "Между чука и наковалнята".

Но всяка професионална кариера е до време, а след неговата Александър Кюркчиев се насочва към друго призвание, останало негова професия до днес - той е и страхтоен майстор на камини за отопление, а попитан за това свое призвание, в типичния си стил каза:

"В това съм господ. Досега нямам камина, която да връща. Хората знаят, че при мен проблеми няма и съм зарит от работа".

Той съчетава професията си по отличен начин с голямото си хоби, а десетки мачове и футболни турнири под егидата на БАМФ (Българска асоциация по мини футбол) Деди е спечелил с култовия отбор на "Чичовци", за който казва:

"Мачкахме всичко. И знаеш ли защо? Защото бяхме приятели. Бяхме много здрав колектив".

Неговите приятели с възхищение разказаха за невероятната му енергия. "Деди играе по 2-3 мача и след това пак е №1 вечерта", споделят те с възхищение.

Александър Кюркчиев наистина е един футболен вдъхновител, който с ентусиазма си и любовта към играта е пример за десетки футболисти по аматьорските игрища на страната.

"Трябва да има борба. Някакво противоречие трябва да има в това, което правиш, за да те мотивира. Да играеш, да се бори, а не да чакаш някой друг да ти помага", завърши разказа си нашият Футболен вдъхновител.

Не пропускайте цялата неповторима история на Александър Кюркчиев във видео епизода.