Да се откажеш, без да си проверил докъде стигат възможностите ти. Без да разбереш какво би могъл да постигнеш, ако липсата на бързи резултати те пречупи. За съжаление изглежда, че все повече млади хора са готови на това.

В поредния епизод на видео рубриката ни "Тръпката е навсякъде" с подкрепата на efbet ви срещаме с обратния пример. Tя e жена, която има енергията, но и мъдростта да продължи смело напред. Тя е българска шампионка, която може да оцени, че жертвите, трудът и усилията си струват всяка капка пот, кръв и сълзи. 

Мария Йовкова е професионален състезател по тенис на маса с успешна кариера у нас и в чужбина.

Европейска шампионка за девойки през 2017 година. С труден преход при влизането след това при жените, но и с достатъчно резултати, за да може да продължи да гони големите си цели. Най-грандиозната от тях - участие на Олимпийски игри. Още тази пролет предстоят квалификации за Париж 2024, но както самата Мария казва: Ако не се получи за Франция, ще продължи смело напред за Лос Анджелис 2028.

 "Когато започнеш да печелиш, се пристрастяваш към тези успехи. В същия момент трябва и да даваш още повече от себе си. Ако ставаше само с искане, всеки да е станал световен шампион."

Срещаме ви с Мария Йовкова, защото на фона на излъсканите, нереални и честно казано - понякога морално съмнителни дамски образи в социалните мрежи, именно млади жени като тази българска спортистка могат да бъдат пример за следващото поколение момичета.

Родена в Асеновград, тя започва да тренира тенис на маса толкова малка, че едва стига до масата. Налага се да и връзват топче, което да виси на корда, с което да тренира, защото дори на пръсти не й стига височина. Не минава дълго време и Мария показва достатъчно качества, за да разбере, че този спорт няма да е просто хоби. 

Между игрите на воля и навън, а не пред телефона минават детските й години.

Времена, които днешните деца едва ли биха разбрали.

 "Детството ми беше изключително забавно. Наситено с игри. По цял ден сме били с децата на улицата и сме играли на какви ли не игри. Още не ни бяха застигнали телефоните. Имахме тази радост. Стояхме навън до късно, без родителите ни да се тревожат.

Има нещо съществено, че сме прекарали детските си години така - в игри и в тичане. Много по-освободени сме, по-активни и по-борбени за нещата от живота, които следват. Докато от моите наблюдения в сегашното поколение - не мисля, че вървят много на добре нещата. Бих ги посъветвала да намалят времето, прекарано в социалните мрежи."

Не всичко е "цветя и рози" в кариерата на Йовкова. Имала е своите трудности, своите колебания и моменти, в които е била на дъното.

Моменти, в които полага усилия, но не вижда бързо резултати.

 "Мислила съм си за отказване, за прекратяване. Мислила съм си, че повече нямам сила да се занимавам и да тренирам, когато нямаше резултати. Но всеки един спортист трябва да премине през това. Точно тези моменти са ме направили още по-силна. Сега тренирам с още по-голямо желание."

И този сезон Мария играе в четири първенстава - във Франция, Испания, Гърция и България. От една страна, за да се развива в битки с по-разнообразна и силна конкуренция, а второ, но не по важност - за да се издържа. Защото тя е професионален спортист в непопулярен спорт. Да, получава средства от Българската федерация по тенис на маса, но за да бъдеш истински професионалист в днешно време (тренировки всеки ден, възстановяване, хранене и т.н) се налага да играеш и в чужбина.

Иначе Мария тренира най-често срещу мъже. Често се случва и с един по-специален за нея - годеникът и Денислав Коджабашев, който е друг от най-успешните ни състезатели в този спорт.

"Винаги, когато тренираме заедно той е много критичен към мен. Не го казвам с лошо, просто той е много умен състезател и иска да вникна в съветите му. Говорим си често и вкъщи, когато гледаме тенис на високо ниво по телефоните."

Двамата са заедно не само в залата, но и в живота. Връзката им е здрава, зряла и върви напред, защото Коджабашев вече е задал най-важния въпрос, при това на едно коляно.

"Бяхме на почивка в Тунис. Аз някак предусещах, че нещо такова може да се случи. Дълго чаках това предложение. Но в същото време, когато падна на коляно, се стъписах. И ми отне 10-15 секунди, за да кажа "да"." 

Сега голямата мечта на Мария е да се класира на Олимпийски игри. И както от дете е научена - за постигането на всяка цел са необходими усилия.

Тя е готова да ги положи.

Повече за нея и страхотната нейна история - не пропускайте да видите във видеото.