Младен Кръстаич не е единственото име, което ще се обсъжда за нов национален селекционер на България.

Да, той е най-вероятният нов наставник на тима ни, но договор няма, а е нужно за него да се вземе решение от Изпълкома на БФС. Заседание ще бъде свикано в края на месец юли, за да има новият треньор поне месец време да се запознае с възможностите, да избистри списъка си и стратегията за есенните мачове.

През септември срещаме Северна Македония навън и Гибралтар у дома в последни двубои от групата в Лигата на нациите. Нямаме шанс да сме първи в групата, но можем да опитаме поне да не сме последни.

Кръстаич е предложението на президента Борислав Михайлов и директора на националния отбор Георги Иванов. Двамата са се срещнали с него, изяснили са със сърбина идеите си, има и поставени цели. Той е приел, че класиране за Евро 2024 трябва да бъде гонено, въпреки че ниската стартова позиция на отбора ни може да направи това нещо като "мисия невъзможна".

Финансовите условия на специалиста не са фрапантни - ще са около тези на Петър Хубчев, който водеше отбора срещу сума между 25 и 30 000 лева месечно (малко под 15 000 евро). Всъщност, да вземеш чуждестранен селекционер срещу по-ниско възнаграждение е направо невъзможно в съвременния футбол.

За пример - БФС е имал възможност да огледа кандидатура от белгийски специалист, който обаче е пожелал над половин милион евро годишно за себе си и щаба. Доста сериозна сума, в сравнение с условията на Кръстаич.

Контракт няма, но днес Михайлов е уведомил в детайли Йордан Лечков и Емил Костадинов нещата около сърбина. До събота, когато местни медии гръмнаха новината за договорката му с БФС, най-близките хора около президента не знаеха за нея.

Изполкома ще разгледа още три имена, като те са на българи. Два варианта са отдавна ясни и споменавани из медийни публикации - Димитър Димитров и Николай Киров.

Третото е на наставник с по-малък опит, който може да влезе в щаба при избор на друг селекционер. Но абсолютен фаворит е Кръстаич, разбира се. Думата на Михайлов е много важна и неговото мнение е, че това е точният човек. Още повече, че не президентът на БФС избра последния наставник - Ясен Петров. Той бе номинация на Костадинов.