Правителството преустановява отношенията си с Българския футболен съюз до подаване на оставка на председателя на БФС Борислав Михайлов. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на брифинг в Министерски съвет.

Причината е лошото състояние на футбола у нас.

"Преди малко премиерът Бойко Борисов ме извика по спешност. Знаете, че през последните 4 години българското правителство направи изключително много за развитието на българския футбол", заяви Кралев.

Той отчете, че са се построили терени и са се давали средства за развитие на детско-юношеските отбори.

"След вчерашните инциденти премиерът разпореди от днес нататък преустановяваме всяко отношение с футболния съюз, включително и финансово до подаване на оставка на Борислав Михайлов, председател на БФС. Държавата няма да толерира такова поведение", допълни Кралев.

Снощи българският национален отбор по футбол инкасира загуба с 0:6 от "Трите лъва" в европейска квалификация в София. Трибуните бяха полупразни, а играта бе спирана заради сигнали за расистки обиди, като два от тях дойдоха още през първото полувреме. 

Искането не нарушава правилата на УЕФА за пряка намеса в работа на БФС, каза в отговор на въпрос спортният министър.

Минути по-късно премиерът обяви в личния си профил във Фейсбук:

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз!

След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона.

Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия."

Решението на премиера бе отразерно във всички световни медии, а английският национал Рахийм Стърлинг дори го публикува в своя Туитър акаунт с думите: "Добро решение, поздравления г-н Борисов".