Легендарният вратар Питър Шилтън все още държи рекорда за най-много мачове за националния отбор на Англия, като записа 125 участия между 1970-а и 1990-а година.

72-годишният Шилтън игра за над 10 отбора на Острова, сред които Лестър, Стоук Сити, Нотингам Форест, Саутхемптън и Дарби Каунти.

Неговата кариера е блестяща, но тя е последвана от тежък проблем, с който се преборва много трудно - зависимостта към залаганията.

На помощ идва неговата съпруга Стеф Шилтън, която му помага да се отскубне от хазарт. Пред Би Би Си тя разказва как се е случило и какви са уроците, които са научили. А те са ценни за всеки, който попада в тази примамлива дупка.

"Случи се малко след като се събрахме през 2012-а. Забелязах, че той се държи странно. Излизаше от стаята с телефона си и беше много потаен. Реших, че има друга жена. Ако живееш с пристрастен към хазарта, решаваш, че има трети човек, който е намесен в тази връзка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На телефона му видях, че е набиран един и същи номер много пъти. Оказа се, че това е компания за залагания. Реших, че той е джентълмен и не иска да залага в мое присъствие и че това му е просто незначително хоби.

Една нощ се събудих и той не беше в леглото. Беше на лаптопа си, а на екрана личеше сайт за залагания. Беше в средата на нощта, а той залагаше на конни надбягвания в Австралия. Можеше да го прави на всяка надпревара, навсякъде по света по всяко време.

Тогава осъзнах, че не става дума за хоби, а за нещо много порочно. Знаех, че е пристрастен. Опитах се да говоря с него. Работила съм дълго време Националната здравна служба и съм виждала пристрастени хора, които не спират да отричат, че са такива. Знаех, че не трябва да го подлагам под натиск.

Той се държеше много отбранително и не спираше да отрича. Казваше, че залага просто ей така, да убива времето. Винаги залагаше на конни надбягвания. Знаеше мениджърите и жокеите, кой притежава конете и цялата схема.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хората си мислят, че пристрастените към хазарта влизат и излизат от него, когато си пожелаят, че са много интелигентни хора, професионалисти. Трудно е да разпознаеш такъв човек и е още по-трудно да влезеш в съзнанието му. Те се прикриват умело, а за мен беше още по-тежко, защото това е близък човек.

Той е залагал в целия си съзнателен живот като възрастен. От 15-годишен и вече в продължение на 45 години. Предложи ми брак и искаше да ме заведе в Барбарос, където да се оженим. Казах му, че е пристрастен към хазарта и не мога да се омъжа за него. Че съм разтревожена, че не може да се отскубне.

Никога обаче не съм му поставяла ултиматум. Финансите ни бяха отделни и това е нещо, което съветвам хората с такива познати. Не им заемайте пари. Бях забелязала, че винаги, когато той получи банковите си извлечения, ги късаше и изгаряше. Веднъж такова извлечение дойде на пощата, докато той е на работа. Исках да видя колко залага и ставаше дума за много страници. Всички пари отиваха в бетинг компания - общо 18 хиляди паунда за месец.

Снимка: Getty Images

Бях напълно шокирана. Помислих си "о, боже мой, той е толкова болен, сърцето ми се къса". Казвах му, че е пристрастен и че се нуждае от помощ и мога да съм му подкрепа. След това имах спонтанен аборт и той спря да залага. Грижеше се за мен и реших, че ще се откаже от хазарта заради мен.

Той се върна към порока, но беше променен. Искаше това бебе и се тревожеше, че може да изгуби и мен. Започна да осъзнава, че има сериозен проблем. Че няма да се оженим и че няма да отидем в Барбадос. Бях много разтревожена за него, защото се сриваше все повече и повече. В миналото се забавлявахме много, но той вече не бе същият. В една конкретна неделя той изчезна, качи се на тавана и можех да чуя телефона му, опитваше се да намери пари. Преместих се в другата спалня, а на сутринта той изглеждаше ужасно, не беше спал.

Тогава ми каза "знам, че имам проблем и ще спра залаганията, но трябва да си с мен и да ме подкрепиш".

Прегърнахме се и това беше един от най-хубавите моменти в живота ми. Напуснах работа, за да му помогна, а той спря залаганията изведнъж. В първата седмица не можеше да спи, защото трябваше да започне изцяло нов живот. Беше всекидневна битка, в която се опитвах да му помогна да се фокусира върху нещо различно и да е спокоен.

Той започна да играе голф, а освен това двамата правехме разходки по плажа. Справяхме се заедно. Звъннах на компанията за залагания и ги призовах да помогнат, но те не направиха нищо. Дори не искаха да сложат лимит на акаунта му. Опитвах се да се справям и със собствените си емоции и на моменти се чувствах самотна.

Когато бащата на Питър почина, се разтревожих, че може да се върне към залаганията. Пет години, след като ги спря, чухме за деца, които имат същия проблем и погубват живота си. Казах на Питър, че трябва да говори по въпроса, защото гласът му ще бъде чут. Той емоционално отвърна, че иска да спаси тези животи.

За подобно нещо е необходим голям кураж. Направихме интервю през януари 2020-а, за да дадем гласност на проблема и на следващата сутрин получихме много съобщения от пристрастени към хазарта хора и наши близки. Доста от пристрастените се обърнаха към помощ заради Питър и това му хареса.

Да минем през това беше голямо постижение и за двамата. Той казва, че никога не е бил по-щастлив. Откакто спря със залаганията изглежда с 10 години по-млад и се наслаждава на живота. Мисля, че е символично, че той е един от най-великите вратари в света, а аз като малко момиче от Есекс успях да спася част от него."