Швейцария пропусна още тази вечер да стане десетият сигурен финалист на Евро 2024, след като завърши наравно 1:1 Израел в отложен мач от група I. Голът, който спря тима с кръста на гърдите, дойде в 89-ата минута.

Двубоят се игра в унгарския град Фелкшут и има много интересна "нефутболна страна", като дори в някои медии в Западна Европа бе наречен "политически".

На терена крилото на Аугсбург Рубен Варгас вкара за швейцарците в 36-ата минута. Те имаха пълно превъзходство преди почивката, но през второто полувреме израелските играчи хвърлиха всичко за изравняване. Такова обаче сякаш не се задаваше, докато минута преди края не се намеси резервата Шон Вайсман.

Снимка: AP/БТА

Ремито означава, че Швейцария и Румъния имат по 16 точки, а Израел е с 12, при два мача за всеки от тимовете до края на битките в групата. В събота пак на този стадион "Панчо Арена" ще гостува Румъния в двубой, който се превръща в нещо като финал между израелци и румънци. По същото време "кръстоносците" са домакини на Косово, който има 10 точки и на теория също е в играта.

А във вторник северните съседи приемат швейцарците, докато Израел гостува на Андора.

Мачът днес имаше сериозна предистория, като през март при победата на Швейцария с 3:0 над Израел хиляди фенове на домакините вееха палестински флагове.

Това не е забравено в Тел Авив, а опасенията бяха от провокации и сега.

Пак не липсваше политика - на трибуните хиляди израелски фенове размахваха като някаква злокобна хореография (горе) снимки на избити от Хамас деца, както и на отвлечени техни сънародници.

Охраната около стадиона бе изключително тежка, а на километри извън града автомобили бяха спирани за проверки.

Снимка: AP/БТА

В ложите бе Виктор Орбан, премиерът на Унгария, изгледал мача редом с посланика на Израел в страната Яков Хадас-Ханделсман (горе).

Министър-председателят е израснал във Фелкшут и не е тайна, че построеният малък и комфортен стадион е лично негов подарък за градчето, а на стотина метра от арената е и неговата вила.

"Панчо Арена" е с капацитет за 3500 души в града с 1900 души население.

Преди мача Орбан призна, че личните му добри отношения са една от причините да е предложил на израелците да домакинстват в Унгария.

Друга такава е "осъзнаната вина" за избитите унгарски евреи през Втората световна война като част от Холокоста.

Класирали се за Евро 2024 отбори:

Германия (домакин), Франция, Португалия, Англия, Испания, Белгия, Шотландия, Австрия, Турция.