Юрген Клоп даде голяма пресконференция след новината, която сам обяви на сайта на Ливърпул тази сутрин. И която разтърси футбола - германецът си тръгва след сезона.

Тя иззе първите страници и въпросите са десетки - защо го прави германецът, подновил договора си до 2026-а само преди 18 месеца, защо обявява решението си сега, в разгара на сезона? Има ли проблеми с ръководството, има ли лични проблеми...?

"Когато си на такава позиция, трябва постоянно да си в топ форма - започна Клоп на брифинга. - Нямаш право да не си в най-доброто си състояние всеки ден, постоянно. Изискванията са огромни, изявите ти са десетки. Има страшно много неща зад кулисите, които хората не виждат, в това да си мениджър на голям футболен клуб. Аз го правя от 24 години (в Майнц, Борусия Дортмунд и Ливърпул).

Винаги съм инвестирал всичко от себе си и силите си в работата. За първи път в хода на този сезон осъзнах, че моите ресурси на енергия не са безкрайни. Винаги съм мислил, че са именно такива. Вече не съм млад заек и не скачам толкова високо, колкото скачах преди.

Този отбор и всичко, изградено в клуба, са на супер ниво. Те имат нужда от мениджър, който отговаря на това и ще има силите и енергията да ги преведе към следващото ниво. В дългосрочен план аз не съм този човек.

Това е правилното ми решение, което не бе никак лесно.

Двете важни неща бяха да кажа на хората в клуба - шефовете и играчите, и да кажа на привържениците. Футболистите имаха много въпроси. Имам много силна връзка с тях. И аз, и те, знаем - имаме много важна работа до края на сезона и това днес не бива по никакъв начин да влияе за нея.

Исках да го кажа отрано, защото клубът трябва да има време да подготви всичко за следващия етап, когато аз си тръгна през лятото. Така е честно. А такава новина не може да се пази в тайна, затова я обявяваме публично.

Няма да имам никаква роля в избирането на човека, който ще дойде на моята позиция. Клубът е достатъчно добре подготвен да направи своя избор. Убеден съм, че той ще завари тук един страхотен млад отбор, който играе невероятен футбол. А това е добра платформа, нали?

От моя страна мога да уверя всички - в следващата година след този сезон аз няма да водя нито клубен, нито национален отбор. Ще опозная живота. Аз не знам как изглежда нормалният живот! 24 години за мен той е 2-3 седмици през лятото. Сега искам да го видя, преди да е станало твърде късно.

И още нещо - никога, никога няма да водя друг отбор в Англия. Не мога да го направя, дори да нямам какво да ям. Твърде много обичам Ливърпул. Когато дойдох тук знаех, че е голям клуб. Сега мога да кажа - това е най-добрият клуб в света. Обичам всичко около него - служителите, играчите, стадиона и феновете.

От хората в този град научих как се справяш с трудностите. Не само във футбола. Почетен гражданин на Ливърпул съм, това е огромна чест. И винаги ще съм фен на отбора.

Но сега имаме работа - още няколко месеца до края на сезона. Борим се в четири турнира.

Трябва да опитаме да спечелим всеки мач, в който играем."