Казусът с легитимността на футболния Стандарт (Шивачево) се превърна в сериозен препъникамък в отношенията между Министерството на спорта и Българския футболен съюз.

От клуба твърдят, че не развиват дейност от 2018 година и няма как да са гласували на конгреса за избор на президент на БФС през октомври 2021-ва. След жалбата спортният министър Радостин Василев разпореди проверка, която установи сериозно разминаване между твърденията на двете страни.

"Казусът с ФК Стандарт от гр. Шивачево продължава да създава прецеденти. Припомням ви, че проверка на експерти от дирекция "Регионална координация и контрол" на Министерството на младежта и спорта установи наличие на сериозно разминаване в твърденията на председателя на Управителния съвет на клуба Динко Николов и Българския футболен съюз.

В собственоръчно подписана декларация г-н Николов заяви, че ФК Стандарт не развива никаква дейност през последните 3 години. В същото време от централата предоставиха в ММС протоколи от турнири с участието на детски отбор, представляващ футболния клуб.

Във връзка с публикации в медиите и показан протокол от проведено Общо събрание на футболния клуб, публикуван в Търговския регистър, председателят на УС Динко Николов отново декларира пред ММС, че клубът не упражнява никаква дейност, а подписът му под протокола от въпросното Общо събрание, проведено на 05.02.2021 г., е "брутално фалшифициран".

Г-н Николов заявява, че за първи път вижда този документ. Нещо повече. Той твърди, че никога не е участвал в Общо събрание на футболния клуб на тази дата. Проверката на ММС продължава и сме изискали допълнителна информация и документи от БФС по този казус", информира спортният министър.

От БФС категорично отрекоха обвиненията и заявиха, че в случая няма как да проверят достоверността на подписите под протокола. Освен това, изпълнителният директор Борислав Попов подчерта, че има доказателства, че въпросният клуб изобщо не е фантом и е участвал на турнири.

"БФС се запозна с документацията качена на официалната страница на ММС. Според нас проверката е повърхностна и донякъде неубедителна, би трябвало проверката да е по-задълбочена, за да могат да се правят изводи коя страна е в правото си и какво следва от тук нататък въз основа на документацията.

Ние разполагаме с протоколи от турнирите. Разполагаме с имената на деца, снимкови материали, на които са видни моменти от срещи. На тях има достатъчно много хора, които могат да бъдат установени. Можем да ги предоставим на компетентните органи, ако се стигне дотам.

Председателят каза, че подписът му за Общото събрание е бил фалшифициран, но за това не мога да ви кажа нищо. Футболният съюз не провежда общи събрания на чужди сдружения дори и да са членове на БФС, така че това не е от нашата компетенция и нямаме отношение към тази документация. Така че не мога да взема отношение към това, което той твърди. Трябва да си го изяснят вътре в самото сдружение", коментира пред "Спортал" Попов.