Две завъртания са в историята, предстои третият кръг на груповата фаза от Мондиал 2022. Световното е рекордно като динамика, няма почивни дни, всичко става дори твърде бързо, спрямо предишните турнири. Групите ще бъдат отметнати само за общо 12 дни, а ние вече видяхме 8 от тях, като сме гледали по два пъти всеки от 32-та финалиста.

Каква е ситуацията група по група и какво предстои от днес до петък:

Група А

Класирането: Нидерландия 4 точки (3-1), Еквадор 4 т. (3-1), Сенегал 3 т. (3-3), Катар 0 т. (1-5).

Никой не се е класирал, като три отбора имат шансове, а домакинът Катар е елиминиран. Днес от 17 часа Нидерландия играе точно с този тим, а Сенегал и Еквадор влизат в голяма битка.

"Оранжевите" са сигурен осминафиналист дори с равенство, тъй като 5 т. биха били недостижими и за двата конкурента от другия мач. Но само победа прави нидерландците победители в групата, което вероятно е голямата цел - първият тук играе с втория от група В (на Англия).

В другия мач нещата са ясни - който победи, отива напред. При реми Еквадор е осминафиналист, а Сенегал трябва да се моли за чудо - Катар да бие Нидерландия с 2 или повече гола.

Група В

Класиране: Англия 4 точки (6-2), Иран 3 т. (4-6), САЩ 2 т. (1-1), Уелс 1 т. (1-3).

Англия - Уелс и Иран - САЩ са мачовете от 21 часа, като никой не се е класирал и никой не е отпаднал. Англичаните трябва някак да успеят да загубят с 4 или повече гола, за да бъдат елиминирани. Всякакъв друг изход ги класира, но за да са първи, трябва да победят. Или поне да направят реми, а Иран да не бие САЩ. Уелс трябва да спечели на всяка цена, за да има шанс, но и да се надява на реми в другата среща. Това класира "драконите". Ако мачът Иран - САЩ завърши не наравно, уелският тим има нужда от разгром с 4 или повече гола.

В другата среща е ясно - който победи отива напред, а ако мачът завърши наравно, азиатците продължават. Стига Уелс да не е победил Англия.

Група С

Класирането: Полша 4 точки (2-0), Аржентина 3 т. (3-2), Саудитска Арабия 3 т. (2-3), Мексико 1 т. (0-2).

В сряда от 21 часа е развръзката. Аржентина среща Полша, като европейският тим знае, че реми го класира със сигурност. Но ако Левандовски и компания искат да са първи в групата, трябва да победят. Меси от другата страна иска същото - победа прави аржентинците победители в групата, ако саудитите не бият с достатъчно голове Мексико по същото време, за да обърнат головата разлика в своя полза.

Ел Три е в тежка ситуация и трябва задължително да победи. И да се надява поляците да са спечелили срещу Аржентина.

Снимка: Getty Images

Група D

Класирането: Франция 6 точки (6-2), Австралия 3 т. (2-4), Дания 1 т. (1-2), Тунис 1 т. (0-1).

В сряда от 17 часа са мачовете Австралия - Дания и Тунис - Франция. "Петлите" са вече осминафиналист, останалите три тима са в битка за второто място. Ако победи, взима го Австралия. При реми в този мач, "кенгурата" ще разчитат Франция да не загуби от Тунис, което ще класира африканците. Дания трябва да спечели и то с резултат, който е по-голям от евентуална победа на тунизийците, ако има такава.

Група Е

Класирането: Испания 4 т. (8-1), Япония 3 т. (2-2), Коста Рика 3 т. (1-7), Германия 1 т. (2-3).

Япония - Испания и Коста Рика - Германия (21 часа в четвъртък) са двата последни мача.

Ла Роха се класира с реми, а с победа е сигурно първи. При загуба ще трябва да разчита в другия мач да не бие Коста Рика.

Ако Германия спечели, класирането на Бундестима зависи от това азиатците да не победят Испания. Коста Рика се класира при победа, а при реми също ще го направи, ако испанците са надделяли над японците.

Група F

Класирането: Хърватия 4 т. (4-1), Мароко 4 т. (2-0), Белгия 3 т. (1-2), Канада 0 т. (1-5).

Канада е елиминиран, никой не се е класирал. В четвъртък от 17 часа са мачовете Хърватия - Белгия и Канада - Мароко.

Първият от тях е "финал" за двата състава, като общо взето залогът е - победа праща напред, загуба - към дома. Разбира се, хърватите могат да продължат и с поражение, но това минава през успех на отпадналия канадски тим над мароканците. Белгийците отпадат и при реми, освен ако в другия мач Канада не им направи подарък да бие Мароко с 3 или повече гола.

Група G

Класирането: Бразилия 6 т. (3-0), Швейцария 3 т. (1-1), Камерун 1 т. (3-4), Сърбия 1 т. (3-5).

В петък от 21 часа са мачовете Камерун - Бразилия и Сърбия - Швейцария.

Селесао е осминафиналист и ще е първи в групата, освен ако загуби от африканците убедително, гарнирано с победа на Швейцария (обща разлика 4 гола в двата мача).

Швейцария отива напред с реми, ако Камерун не спечели. Африканците имат нужда от задължителна победа и надежда, че в другия мач "кръстоносците" не спечелят. Или пък Сърбия не победи с по-изразителен резултат от техния срещу бразилците.

Сърбите трябва да победят задължително, като това ги класира напред, ако Камерун не спечели срещу Бразилия с повече голове, отколкото е техният успех над швейцарците.

Група Н

Класирането: Португалия 6 т. (5-2), Гана 3 т. (5-5), Южна Корея 1 т. (2-3), Уругвай 1 т. (0-2).

Португалия е третият сигурен осминафиналист преди последните мачове. Подобно на Бразилия, този тим трудно ще бъде изместен и от първото място. Гана се класира с равенство срещу Уругвай, ако Корея не победи с 2 гола разлика португалците.

Азиатците трябва да победят на всяка цена и да се надяват "черните звезди" да не бият Уругвай.

А първият световен шампион в историята ще търси задължителна победа над Гана, която го праща на осминафинал при всякакъв изход от другия мач, освен успех на Корея (и то с повече голове от уругвайския).

Снимка: Getty Images