Първият футболен шампион на Германия. И първият футболен клуб в града. Това е Локомотиве Лайпциг. Четвъртодивизионният тим изключително много се гордее с този факт. Основан през 1893 година, клубът има буреносен път, като на два пъти приключва съществуването си, за да бъде основан наново - съответно през 1966 и 2003 година.

И продължава да е първият. Преди шумните съседи от РБ Лайпциг, олицетворяващи всичко, което феновете не харесват в модерния футбол. 

Въпреки незавидната си към момента позиция и финансовите проблеми, Локомотиве има повод за гордост. И това е любовта на феновете, които подеха кампания през месец март, купувайки въображаеми билети, за да помогнат на отбора.

Първоначално бяха продадени около 60 000, но след това бройката набъбна тройно и в крайна сметка кампнията приключи с общо 182 612 продажби.  

Така от Локомотиве подобриха първо собственото си най-добро постижение - 120 000 фенове срещу Бордо през 1987 година, както и това на цяла Европа, датиращо от 1937 година с почти 150 000 зрители на Шотландия - Англия на "Хемпдън Парк" в Глазгоу. 

Локомотиве може да е в четвърта дивизия, но в клуба имат маркетинг и организация на световно ниво. Всички 182 хиляди души, закупили билети, все пак получиха мач. И то какъв мач - Лайпциг срещу... невидим съперник! 

Локомотиве победи Невидимите съперници с 5:0, като събитието бе изцяло в духа на изолацията, в която се намираме.

Мачът се игра пред празните трибуни на 11-хилядния стадион на клуба, но въпреки това в един момент по трибуните бяха запалени факли и димки, а на терена дори нахлу гол фен.

Така макар и в четвърта дивизия, Локомотиве показа, че наистина е първият клуб в Лайпциг. Във всяко едно възможно значение.