За трети път в историята на евротурнирите финал ще е между отбори от един град. Челси и Арсенал ще спорят за трофея в Лига Европа на 29 май, а в предишните два случая финалът бе Реал - Атлетико (2014 и 2016 г. в Шампионската лига).

Мачът между големите лондонски съперници е в Азербайджан, на Олимпийския стадион в Баку. Той отстои само на около 4000 км от столицата на Великобритания, но не разстоянието е това, което предизвика полемики и скандали дори още преди изиграването на полуфиналите.

Да идеш на този финал си е живо наказание, ако си фен на Арсенал или Челси от Лондон - тоест, ако си оттам, където е ядрото на тези клубове като подкрепа.

Първата причина е, че в офисите на "сините" и "топчиите" ще бъдат изпратени само по 6000 билета за мача. Това е скандално малка квота, при условие, че финалът е на стадион за 68 000 зрители.

Арсенал нарече решението "много разочароващо", а Челси дори отказа да го коментира. Двата клуба заведоха по над 3500 фенове на полуфиналните си гостувания във Валенсия и Франкфурт и имат потенциал да закарат на финал около 100 000 запалянковци общо.

Но не и в Баку, там това няма да се случи.

Пътуването се очертава да е безумно скъпо, невероятно трудно и дълго, както и на прага на невъзможното за хората с нормална работна седмица от Лондон, Великобритания или което е да е място в Европа.

Финалът е в сряда, 29 май, от 22 ч българско време. Това означава, че ще ти е нужна свободна цялата работна седмица, за да си на трибуните. Полетите до и от Баку не са никак лесни, особено за Великобритания.

На практика няма такъв директно между Лондон и столицата на Азербайджан.

Излизате в отпуск в понеделник, прибирате се в събота - примерно. Като минавате през полети до Украйна, Турция или примерно Будапеща. Съответно, това е свързано с време между отделните полети. Казано накратко - една седмица път за гледане на 90 минути футбол (или 120), плюс разходи като за ваканция на Малдивите.

Разбира се, гневът на Острова е огромен. Феновете на Челси и Арсенал в страни като нашата са в по-добра позиция, особено ако са резервирали отрано полети за Баку, без да са изчакали полуфиналните драми. Има и такива.

Но обирът, който УЕФА залага с даването на домакинство на европейски финал на място като столицата на Азербайджан, е факт.

Да не говорим, че е безумие да се дават по 6000 билета на финалистите, а над 55 хиляди да отиват за "партньори", "спонсори", домакините и "на лотариен принцип". Така с лека ръка пък се дава път на черноборсаджиите, които купуват билети на номинал, след което правят сериозни пари от продаването им с 400-500 процента печалба на фенове на финалистите.

Всичко това не интересува никого в костюм из офисите на УЕФА, а ако мислите, че всичко написано дотук е прекалено критично, нека припомним един факт: Баку и Азербайджан получават все повече спортни домакинства, като финансовото обезпечаване на всичко това идва от SOCAR - държавната петролна компания на страната.

А тя пък е основен спонсор на УЕФА, като това бе причина Баку да получи и мачове от "широкото" и общоконтинентално Евро 2020, с което не могат да се похвалят градове като Прага, Виена или Берлин.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos