Лионел Меси застана пред микрофоните на аржентинските репортери след драмата и еуфорията от 2:1 над Нигерия в Санкт Петербург.

Нещо, което не се случи след 1:1 с Исландия и 0:3 от Хърватия преди това на Мондиала. Тогава суперзвездата и капитан на селесте отказа да говори на терена въпреки очакванията на милионите, гледащи в родината му.

"Знаех, че Бог е с нас и няма да позволи да отпаднем - каза Лео. - Не помня някога да съм изпитвал такова страдание при цялата ситуация и всичко, което бе заложено в този мач...

Изпатвам огромно облекчение.

Имахме няколко много трудни дни след резултата в предишния мач. Много неща се изписаха.

За щастие, постигнахме тази първа цел. Не мислех, че ще е толкова трудно, но важното е, че продължаваме.

Благодаря на Бог!".

След като се изстреля директно към съблекалните, без да поздрави свои и съперници, селекционерът Хорхе Сампаоли също говори пред аржентински медии.

"Меси има страстта и емоцията да носи тази фланелка, горд съм с него - каза треньорът, набеждаван, че няма влияние върху отбора му. - Говорих с него преди мача. Той знае, че имаме една и съща мечта. Да направим нещо значимо за страната ни.

Имаме най-добрия играч в света и трябва да се възползваме от това. Ако оставим съперника да го изолира, страдаме.

Като човек Лео също е голям, той плаче и страда с останалите.

През първото полувреме играхме добре, през второто нервите обзеха играчите. Това е триумф на нашата вяра, която не загубихме."

"Добре дошъл, Лео", приветстват "пристигането" на Мондиала аржентинските вестници. И благодарят: "Нямаме шанс без теб. Добре, че се върна!"."

Европейските медии акцентират върху чудотворното избавление на аржентинците, има заглавие като "Оживяха" и "Лео ги спаси".

Нигерийците са тъжни от отпадането в края, но и бесни на турския съдия Джунеит Чакър.

"Не разбирам как това не е дузпа - каза капитанът Джон Оби Микел, визирайки играта с ръка на Рохо минути преди същият играч да вкара победния гол. - Далеч по-чисто положение от това, което бе отсъдено в мача на Португалия с Иран. Топката го удари в ръката, а тя бе отворена, отделена от тялото. Съдията бе дал вече една дузпа за нас, вероятно затова не пожела да отсъди тази. Но ако има дузпа, просто има дузпа, нали? Попитах рефера: Не видя ли, удари го в ръката? Той каза - Да. След това му зададох въпрос защо това не е дузпа, а той не каза нищо..."