Борислав Михайлов започва предизборна обиколка, която да му потвърди нужната подкрепа в предстоящия вот за местата в Изпълкома на УЕФА.

Президентът на Българския футболен съюз тръгва на посещения още тази седмица, а 43-ия Конгрес на Европейската централа е на 7 февруари в Рим.

Михайлов е част от управляващия орган на УЕФА вече два мандата, а сега иска трети, който ще го остави в 11-членния Изпълком за следващите 4 години.

Визитите му започват с посещение в Москва тази седмица. Шефът на родната централа планираше да пътува още в понеделник, но остана в София, за да почете поклонението пред починалия в петък Иван Вуцов, легенда на играта у нас.

Вратарят на четвъртите в света и настоящ първи човек във футбола ни ще се конкурира с девет имена за 7 позиции в новия Изпълком. Изборите ще са отворени, гласове ще дадат всички федерации в УЕФА.

Осмото място е предварително ясно, защото по устав на централата, то е за жена. Единствената кандидатура за него е на французойката Ардуин Флоранс, която и досега заемаше квотата.

Другите претенденти:

Досегашните членове, които отново се кандидатират, са Борислав Михайлов (България), Шандор Шчани (Унгария), Давор Шукер (Хърватия) и Фернандо Гомеш (Португалия).

Новите имена, които търсят място в Изпълкома: Арман Дука (Албания), Бегич Елведин (Босна и Херцеговина), Кайрат Боранбайев (Казахстан), Йеспер Кристенсен Мьолер (Дания), Андрий Павелко (Украйна), Луис Рубиалес (Испания).