Хърватия е на четвъртфинал на Мондиал 2022 след победа с дузпи срещу Япония - 4:2, след като редовното време и продълженията завършиха 1:1. Вторите в света се промъкнаха, подобно на начина, по който го правеха преди четири години в Русия, когато стигнаха и до финал.

Тогава два пъти с дузпи минаха през тежки елиминационни сблъсъци с Дания и Русия, а после продължения им бяха нужни да отстранят Англия.

Наградата за хърватите е мач в петък от 17 часа срещу Бразилия или Южна Корея, които ще определят другата половинка от тази двойка тази вечер, в техния осминафинал.

В първите минути японците излетяха агресивно срещу съперника, пресираха и опитваха да наложат натиск. Но сбъркаха рано-рано - Томиасо подари топката на Иван Перишич и го остави сам срещу вратаря Гонда. Стражът обаче спаси удара от малък ъгъл.

И след това първото полувреме продължи така - азиатците някак по-енергично и директно търсеха гола, а хърватите заложиха на рутината, на владеенето на топката и онова, в което са толкова добри - улавянето на момента за точния и смъртоносен за съперника пас. Но не успяваха да го намерят. И бяха наказани.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАЧА>>>

В 44-ата минута Дайзен Маеда откри резултата отблизо, след като топката бе свалена в краката му с глава, след поредното добро центриране отдясно. И хърватите трябваше да подменят подхода - до този момент доста изчаквателен.

Началото на второто полувреме бе с инициатива на вторите в света, но без някакъв ураганен натиск. Нямаше и удари, и положения, но опитният отбор си е опитен. Иван Перишич вкара майсторски от "никаква ситуация", с глава от над 15 метра, с мощен удар.

Сякаш ритна топката с крак, толкова силен и точен бе изстрелът. Перишич е човек за важни голове в този хърватски тим, той вкара и на полуфинала срещу Англия, и на финала срещу Франция, на Мондиала преди 4 години.

Нататък играта продължи равностойно, а най-хубавото бе, че никой не заложи на сигурно. Отборите търсеха победата, не искаха продължения и още 30 минути тичане и битка. Удар на Ендо бе спасен от Ливакович, а после зрелищно изпълнение на Модрич едва не навести горния ъгъл, но Гонда бе на мястото си.

В продълженията - първи за това първенство, японците отново бяха по-активни. Хърватите се поумориха, а смените на асовете в средата на терена Модрич и Ковачич още преди края на първите 15 минути от допълнителните 30, бяха явно доказателство за това. Страхотен удар на Митома принуди Ливакович да спасява тима от Балканите, който основно се бранеше и укротяваше ритъма на игра. Тези минути припомниха първите в двубоя, но тогава хърватите работеха по стратегия, а в продълженията сякаш вече нямаха сили.

Разбира се, те нямат притеснения от игра на сигурно и дори от дузпи. Все пак добре знаят как се прави това в елиминации на Мондиал, припомнете си как минаха до финала през 2018-а - дузпи срещу Дания, дузпи срещу Русия, продължения срещу Англия. И отново техният план сработи. Дузпи.

А там вратарят на Динамо (Загреб) Доминик Ливакович спаси три удара - първите два на Минамино и Митома, както и четвъртия на Йошида. За японците вкара само Асано. Хърватите Влашич, Брожович и Пашалич хладнокръвно реализираха, като само Марко Ливая прати топката в гредата. Но това нямаше значение - ново класиране сред най-добрите осем за тима от Балканите!

Япония оставя великолепни впечатления на Мондиала, където победи Германия и Испания, а днес не отстъпваше на вторите в света. Но така и не успя да достигне първия четвъртфинал на световно първенство в историята си.