Британският премиер Борис Джонсън бе призован да отговори на "важни въпроси" пред парламента, след като в. "Сънди Таймс" разкри съвсем нови и доста скандални детайли около неговото участие в проекта за Суперлигата във футбола.

Оказва се, че министър-председателят е знаел за готвеното публично обявяване на коалицията на топ отборите на континента преди 8 дни, когато то разтърси футбола и предизвика вълна от негативни реакции сред фенове, медии и легенди на играта.

Джонсън реагира ден по-късно и се обяви против проекта, като дори каза, че правителството ще направи необходимото, за да го спре. И така даде допълнителен аргумент на шестте английски клуба първи да напуснат организацията едва 48 часа след нейното създаване.

Но "Таймс" разкрива, че дни преди обявяването на Суперлигата миналата неделя, на "Даунинг Стрийт 10" е дошъл Ед Уудуърд, изпълнителният директор на Манчестър Юнайтед и основен двигател на проекта.

Той е разговарял с Дан Розенфийлд, който е шеф на кабинета на Джонсън. И го е запознал с подробности за идеята, за нейното стартиране и краткосрочна стратегия. Според вестника, Уудуърд си е тръгнал от Лондон с убеждението, че премиерът подкрепя революционната за футбола нова лига.

Ден след отказа на английскийте клубове, включително Юнайтед, Уудуърд даде оставка от поста си, вероятно сериозно изненадан от удара, получен с негативната реакция на правителството.

"Таймс" твърди, че той е уверил собствениците на Юнайтед и останалите петима ръководители на клубовете-участници от Висшата лига, че Джонсън е в отбора "за" Суперлигата. И ще подкрепи действията им.

Опозицията вече призова премиера да се яви и да говори по темата, която бе наречена "обществено значима не само за британците".

Засега няма никакъв коментар от Борис Джонсън или правителството, но скандалът изглежда се заражда.