Социални мрежи, заведения, кафенета и бирарии по света пламнаха в спорове, гняв и оригинални тълкувания на случилото се още в третата минута на мача на откриването на световното първенство.

Тогава Еквадор откри резултата срещу Катар с гол на Енер Валенсия, който обаче бе отменен с намеса на системата ВАР за засада. Отне 10-12 повторения, за да се разбере точната причина. Твърде рядко във футбола има чак такава ситуация, в която да разшифроваш къде е нарушено правилото за засадата, да отнеме толкова гледания на положението.

"Невидимата" засада я има, все пак. Въпреки че куп световни медии, инфлуенсъри и просто популярни хора в Туитър побързаха да напишат как "160 секунди след началото на Мондиала всичко е опорочено", засада по буквата на закона има. Да, тя е наистина трудно видима, а трябва да кажем, че е нелепо да се говори, че дава предимство на атакуващите играчи, но - пунктуално погледнато я има. Абсурдна, безумна - определения много. Но формално погледнато, ВАР има основанието да я маркира.

Ето защо:

При центрирането от прекия свободен удар топката отива в наказателното поле, където за нея скачат вратарят на Катар Саад ал Шееб и еквадорският бранител Феликс Торес. Точно Торес играе с глава, топката отскача високо, оставена е да тупне в полето, преди Майкъл Естрада да я върне пак с глава към Торес, който със задна ножица я отправя към вратата и Енер Валенсия я вкарва с глава.

Засадата е на Естрада, който се оказва първият, играещ с топката след контакта при единоборството на Торес с вратаря. А в момента, в който съотборникът му отиграва във въздуха, Естрада е с един крак зад вратаря.

И тъй като в този миг Ал Шееб е далеч от голлинията, между еквадорския десен крак (от коляното надолу) и линията на вратата има само един бранител, останал зад стража му. Това е засада.

Разбира се, че не за такива положения е измислено това правило, а за да не се извлича пряка изгода от това да си зад отбраната, но... ВАР, при това полуавтоматизираната му система за засадите, улови ситуацията. Няма никакъв шанс тя да бъде видяно и маркирана без технологиите.

Снимка: Телевизионен екран