Висшата лига ще реши самостоятелно и независимо от администриращите органи във футбола дали да продължи да използва системата ВАР от следващия сезон.

Новината идва в последната седмица от настоящия, белязан от десетки, а вероятно и стотици спорни отсъждания, включително след намеса на видеоасистенцията за реферите. А тя уж трябваше да изчисти именно спорните ситуации.

Друг е въпросът, че ВАР работи с голям успех в Германия и Италия, например, докато в Англия критиките от клубове, медии и фенове към прилагането на системата са ежедневни.

Висшата лига ще свика среща на 6 юни, на която всеки клуб ще гласува "за" или "против" да има ВАР следващия сезон в първенството. Три от вотовете ще дойдат от отборите, които ще влязат от Чемпиъншип и ще са част от елита от август. Ипсуич и Лестър са два от тях, третият ще се определи в плейоф на "Уембли".

Той е на 26 май, така че срещата ще е и след него, за да е ясен съставът на Висшата лига изцяло.

Предложението идва от Уулвърхемптън, а според медията "The Athletic", вербална подкрепа за него са дали няколко други отбора - Нотингам, Брайтън и Нюкасъл са сред тях.

Неофициално се пише, че Ливърпул и Манчестър Юнайтед също са сред тези, които клонят по-скоро към премахване на системата.

За да се вземе решение това да се случи, трябват 14 от 20-те гласа. Такава е системата на лигата - 2/3 от вотовете узаконяват решенията.

В официалното съобщение на Уулвърхемптън защо иска промяната, са изложени 8 аргумента, че футболът в елита на английската игра е по-добър без ВАР. Един от тях е:

"Размиване на отговорност и отнемане на такава от реферите на терена."

Друг гласи:

"Увеличаване на напрежението на стадионите и отнемане от страстта и спонтанността при радост след гол."