Съдиите във футбола са често ругани по терена, обикновено поставени под напрежение и от хората около тъчлинията и на треньорските скамейки, а и винаги виновни след загуба. Това е едно от неписаните правила в играта - съдийството е най-лесното извинение.

Но струва ли си да си съдия на цялото това напрежение? Ами, всъщност, май си струва.

Особено, ако го правиш в елитните лиги на Испания, Англия, Германия, Италия или Франция. И в добавка реферираш мачове от европейските турнири като един от топ арбитрите на УЕФА.

Да започнем от България, където съдийските такси (плащат ги отборите домакини) са по 1300 лева на мач. Свириш три пъти в месеца, взимаш почти 4000 лв.

В добавка - веднъж си отговорник на ВАР (800 лв.), и се получава една доста добра заплата като за стандартите у нас. Не слагаме двубоите за Купата на България, контроли - да, и за тях се взима съдийска такса, или европейски гастроли.

Но ако мислите, че българските съдии получават добри пари, просто прочетете следващите абзаци.

Един съдия в Ла Лига - елитната дивизия на Испания, се подписва под твърда годишна заплата от 145 000 евро. Тя е фиксирана и се плаща от спонсорите на лигата. В добавка:

- 5000 евро хонорар за всеки мач като главен съдия

- 3000 евро за това да си на ВАР

- 25 000 евро годишен фиксиран бонус за имиджови права, като част от едно от най-гледаните първенства на планетата.

И когато се сетите как Хесус Хил Мансано едва се измъкна от опитите на играчите на Реал Мадрид да го линчуват, след като свири край докато топката летеше към мрежата на Валенсия в последните секунди, в мача наскоро, замислете се каква е цената на това напрежение и натиск.

Хил Мансано е ръководил 22 мача в Ла Лига миналата календарна година. В добавка - пет в Купата на краля (по 5000 евро) и девет европейски двубоя (там хонорарите са от 10 до 15 хиляди евро според етапите на турнирите).

Пресметнато - около 400 000 евро преди данъци, които реферът е изкарал от футбол за миналата година. Или месечна заплата от над 33 хиляди. Далеч над средната за страната (около 2300 евро).

Разбира се, не всичко е цветя и рози - може да те накажат или да загубиш ранкинга си в УЕФА... Но ако си в Ла лига за 10 сезона, нещата изглеждат доста добре преди пенсия.

Тук идва и друг момент, но той едва ли е толкова важен за самите рефери. Повечето футболисти, които ги нападат постоянно вербално на терена, са много по-добре платени. Има играчи, които печелят 400 000 евро на седмица (в Реал и Барселона със сигурност), а не на година.

В Англия парите са по-малко като гарантирани суми, освен за тримата най-опитни арбитри. Там има йерархия, заплащането ти расте с всеки следващ сезон във Висшата лига. Най-нископлатените новобранци взимат по 73 000 лири годишно (85 хиляди евро), а най-опитните - по 177 000 евро (150 хиляди лири).

Но без добавката за имиджовите права. Те печелят по-голяма сума като колегите си в Испания, дори с техния бонус.

Но хонорарите за мачове на Острова са по 1116 лири (под 2000 евро), далеч от тези на испанците. Панелът на професионалните съдии в Англия обаче му е намерил цаката - всеки месец рефери на ротационен принцип са пращана за уикенди и свирят мачове в първенствата на ОАЕ, Катар и Саудитска Арабия. Хонорарите са тайна, но според британските медии, говорим за около 30 000 долара на мач на човек.

Това компенсира по-ниските ставки за двубоите във Висшата лига.

Германските съдии прибират твърда заплата, която е също по скалата на това кой колко опит има зад гърба си. Най-добре платените получават по 83 хиляди евро на година, но сумите за свирен мач са по-големи дори от испанските - по 5600 евро.

В Италия заплатата е 90 000 евро, ако си от елитната група рефери в Серия А, а хонорарът за ръководен двубой е 5000 евро.

Изобщо - да си професионален футболен съдия не е никак лоша работа в големите първенства. Но до такова ниво не стигат много от тези, които тръгват по пътя на тази работа. Цедката е ситна, а кандидатите никак не са малко - у нас също е така.

Но ако си в елита, може би си струва да те гонят диви типове като Жозе Моуриньо или Юрген Клоп, а на терена да те ругаят хора като Холанд и Винисиус.