Футболна България се поусмихна в края на един от най-нервните и напрегнати дни на драми и скандали за този спорт у нас.

Националният отбор обърна от 0:1 до 2:1 домакинския си мач срещу Северна Ирландия от световните квалификации и - колкото и резултатът да не носи никакви дивиденти с оглед класиране - даде нещо позитивно за феновете. Имаше малко хора по трибуните, което вече е традиция, не повече от 1000 зрители може би.

Сред тях седна и президентът на страната Румен Радев, който, случайно или не, избра да не бъде в ложите при ВИП персоните. Там бе почти цялото ръководство на БФС, получило след драматични избори днес мандат да управлява за още четири години.

Но през първото полувреме и президент на републиката, и президент на БФС, че и обикновените хора по трибуните, може би искаха да не са там и да не гледат това, което се случваше. Северноирландците ни надиграха напълно, вкараха за 0:1 след намеса на системата ВАР, изпуснаха още 3-4 положения, а нашите нямаха нито един удар или опасна ситуация за гол.

Снимка: Bulphoto

Конър Уошингтън вкара отблизо, а при атаката за това на тревата лежеше наш играч, но съдията не спря играта а гостите не изкараха топката от терена.

Отивахме към втора поредна доста конфузна загуба след тази в Литва преди няколко дни (1:3).

След паузата България се събуди, като основна роля за това имаше резервата Илиан Илиев, който се появи в игра на мястото на един от двамата близнаци - Радослав Цонев, изненадващо получили места на титуляри от селекционера Ясен Петров. Именно Илиев бе в основата на двете нападения, завършили с невероятно красиви удари от левачката на Тодор Неделев в 53-ата и 63-ата минути, донесли обрата.

След тези попадения националите заиграха по-спокойно и за първи път видяхме доминация на нашите във владеенето на топката и комбинациите. Завършихме мача сравнително безаварийно, без драми пред вратата ни и с три точки.

Снимка: Bulphoto

Добавяме ги към актива и имаме вече 8 в групата, което към момента е достатъчно за третото място.

То не топли особено, няма как да се класираме - Швейцария и Италия имат по 14 на първите две места, а България има само още един мач. На 15 ноември гостуваме на "кръстоносците" и ще се надяваме да не загубим, за да не бъдем изпреварени на третата позиция от Северна Ирландия. Тази вечер швейцарците разбиха с 4:0 литовците във Вилнюс, където ние паднахме преди няколко дни.

Британците са с 5 т., но имат да играят два двубоя - у дома с Италия и Литва. Тяхната голова разлика е по-добра от нашата (-2 срещу -4), а това е критерият, при който се определя кой е по-напред от два тима с равен актив.