Софийският градски съд освободи от ареста Цветан Гечев - единствения обвинен в хулиганство с особен цинизъм след мача България - Англия (0:6) на 14 октомври.

Според обвиненията, Гечев се е държал непристойно, демонстрирал нацистки символи и правил неприлични жестове - действия, грубо нарушаващи обществения ред. Едно от тях бе и че два пъти е показал голите си задни части, което се квалифицира като "изключителен цинизъм".

За подобни провинения бяха арестувани още 14 души, но само 18-годишният младеж се оказа с обвинение и остана в ареста, защото има и предишна присъда.

Съдът го освободи днес с обяснение, че лицева експертиза е потвърдила, че на мача е бил неговият брат близнак Димитър. Свидетели също са потвърдили, че в деня на футболната среща Цветан е бил на друго място.

18-годишният футболен фен бе оставен в ареста с решение на 18 октомври от Софийския районен съд, но обжалва пред Градския съд. Младежът е в изпитателен срок на друга присъда и, ако бяха доказани обвиненията срещу него, можеше да получи затвор до 5 години.

Още тогава Димитър Гечев се появи в съдебната зала и заяви, че именно той е бил на мача, а по това Цветан е бил в дома на гаджето си. Близнакът даже отишъл в Първо районно управление на СДВР да си признае, но полицаите го изгонили от там.

На предишното заседание съдия Станислав Седефчев обяви, че по делото са събрани достатъчно доказателства, включително и такива заснети от охранителните камери на стадион "Васил Левски", че най-вероятно именно Цветан Гечев е дал знак за начало на расистките скандирания по време на мача.

Сега се оказва, че това е бил брат му.