Сандро Тонали е наказан да не играе футбол 10 месеца, огласи италианската федерация.

След сделка с прокуратурата в страната, халфът на националния отбор и английския Нюкасъл избегна максималната санкция - три години извън терените.

Тонали е наказан заради доказано участие в схема със залози в нелегални онлайн платформи. Играчът направи пълни самопризнания, а в скандала са въвлечени още национали от "скуадра адзура", както и звезди от Серия А.

По договорката с прокуратурата, Тонали се е съгласил да се включи в програма, която съдържа осеммесечна терапия и постоянни срещи с психолог. Той няма да играе до края на сезона в клуба си, пропуска Евро 2024, ако Италия се класира за него, както и първите четири седмици от следващото първенство във Висшата лига.

В добавка той трябва да даде още показания и да свидетелства по евентуални съдебни дела срещу други участници в схемата.

Вероятно Италианската федерация ще разреши на Сандро да тренира със съотборниците му, а няма да го принуди да го прави отделно по време на санкцията.

Такива са изискванията на ФИФА, например при допинг наказание.

В този случай обаче ситуацията е различна и италианецът ще участва в отборните занимания, но няма да играе в следващите 10 месеца в официални мачове.

Последният му мач бе в сряда срещу Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига (0:1), когато влезе в 65-ата минута като резерва.