Скандалът със залози в Италия върви към точка на кипене, като се очаква във вторник прокуратурата да изнесе за първи път публични данни и факти по разследването. Но вече са ясни немалко неща около него, след като двама национални играчи - Сандро Тонали (на основната снимка горе, Нюкасъл) и Николо Дзаниоло (Астън Вила) бяха прибрани от лагера на "скуадра адзура" в подготовката за мачовете с Малта (2:0) и Англия (във вторник) от европейските квалификации.

Те двамата, както и младият полузащитник на Ювентус Николо Фаджиоли, който пък доскоро игра за младежкия национален тим, са в центъра на скандала. Но далеч не са единствените заподозрени в нелегални залози на футболни мачове през платформи, които не са лицензирани.

Скандалът е започнал отдавна. Куриозно, началото може би е далеч преди 1 август, но тогава за първи път забушува публично. На този ден Фабрицио Корона, наричан в Италия Краля на папараците, публикува в профилите си в социалните мрежи обвинения към Фаджиоли за негова зависимост към хазарта.

Имаше и детайли, които по-късно се потвърдиха - за познанствата му с хора от ъндърграунд сцената в Торино, при които е залагал. В кои онлайн платформи го е правил (неофициални и нелицензирани). Часове след публикациите, Корона бе привикан на разпит от полицията в Милано.

Клубът на Фаджиоли - Ювентус, реагира, като написа, че е плътно зад играча и ще го защити от такива "спекулации". Само че, днес вече е ясно, на 20 август самият футболист е потърсил помощ в централата на Италианската федерация, където е направил самопризнания и реално "се е регистрирал" като хазартно зависим.

След това тече разследване, а неговите показания - вероятно, са довели и до още имена. Тонали тази сутрин се е съгласил също да съдейства с пълни самопризнания, заради което ще получи наказание от само 18 месеца, вместо от 2 години без футбол, както е по правилата в Италия.

Те двамата - Тонали и Фаджиоли, признават непрестанни залагания на футбол. Отричат да са го правили на мачове на техните отбори, но това тепърва ще се изяснява.

Случаят с Дзаниоло е по-различен.

При него става дума също за зависимост от залагания, но засега няма доказателства да е залагал на футболни мачове. Загубил е големи суми на онлайн покер, на игри с карти, забавни залози на виртуални спортове, но не и на футбол. Или поне - досега това не е известно. Не е ясно и дали той ще свидетелства, както вече го направи Фаджиоли и се е съгласил да го стори Тонали.

Неговите показания се очаква да са "най-тежки", твърди днес "Ла Стампа", а според медията "The Athletic", от предварителните му разговори с разследващите става ясно, че в показанията ще има десетки други имена на футболисти от Серия А. Медията твърди: Поне 12 от тях са звезди с голяма популярност, национални футболисти не само на Италия. В момента те нервно чакат и следят случващото се, вероятно знаещи, че техните телефони съвсем скоро ще позвънят и ще бъдат потърсени за разследването.

Мобилните телефони и личните компютри на тримата - Фаджиоли, Тонали и Дзаниоло, са иззети и изследвани в Милано. Те със сигурност няма да играят на Евро 2024, дори Италия да се класира за него.

Санкцията, дори при пълно съдействие, няма да е под година и половина без футбол.

Ювентус също вече е обект на обвинение. Клубът ще отговаря за това, че е знаел за Фаджиоли и не е сигнализирал на компетентните органи. И там ще има санкция, вероятно глоба в милиони евро...

Изобщо - скандалът тепърва започва.

Пореден за италианския футбол, който изживя "черни каси", Калчополи и какво ли още не само през този век.